Заместник-Министърът На Културата Димитър Дерелиев Приветства Известния Български Поет И Преводач Атанас Ванчев Дьо Траси

Заместник-Министърът На Културата Димитър Дерелиев Приветства Известния Български Поет И Преводач Атанас Ванчев Дьо Траси


  Заместник-министърът на културата Димитър Дерелиев присъства на официалното честване на 70-годишнината на Атанас Ванчев дьо Траси. Церемонията за отбелязването на юбилея на известния български поет и преводач, който от години живее и твори във Франция, бе организирана от Министерството на културата и СУ „Св. Климент Охридски” в Аулата на Алма Матер.
  В словото си на церемонията Димитър Дерелиев изтъкна яркото творческо присъствие на Атанас Ванчев дьо Траси и ролята му за българо-френските културни отношения.
  По предложение на Министерството на културата президентът на България Георги Първанов награди Атанас Ванчев дьо Траси с орден Стара планина – първа степен.


Словото на зам.-министър Дерелиев:


УВАЖАЕМИ Д-Р АТАНАС ДЬО ТРАСИ,

   Щастлив съм, че мога да Ви поздравя от името на Министерството на културата и лично от свое име по повод Вашия юбилей и предстоящото Ви награждаване с най-високото държавно отличие на Република България. - орден „Стара планина”, първа степен.
   Вашето богато и разнолико творчество и дело, обединило проникновена и интензивна поезия, задълбочени преводачески занимания и оригинално поетическо творчество, научна, обществена и благотворителна дейност разкриват огромен талант и култура и Ви утвърждават като достоен творец в културната панорама на Европа и света. Защото Вашият талант отдавна е преминал границите на България. Забележително е духовното Ви пътуване из поезията на Пол Верлен, творчеството на епикурееца Петроний, литературното наследство на Достоевски, гръцката и латинската поезия, историята и културата на арабския свят, руската поезия... Също толкова трудно е да се изброят и наградите, които заслужено сте получавал през последните десетилетия – „Златната роза” на френската поезия, награда на Френската академия, Голямата международна награда за поезия „Солензара”, наградата „Стендал” на Френското министерство на външните работи...
   Съприкосновението с Вашия духовен мир и с творбите Ви е истински празник за многобройните Ви читатели. Сигурен съм, че всеки, който се докосне до творчеството Ви, ще усети Вашето монолитно художествено присъствие, неизчерпаемата Ви творческа инвенция, силата на Вашия неспокоен дух, винаги търсещ предизвикателствата на времето.



Водещи новини

Времето