Министърът На Културата Вежди Рашидов Връчи Днес Годишните Награди На Изявени Творци И Дейци На Културата По Случай Деня На Българската Просвета И Култура И На Славянската Писменост

Министърът На Културата Вежди Рашидов Връчи Днес Годишните Награди На Изявени Творци И Дейци На Културата По Случай Деня На Българската Просвета И Култура И На Славянската Писменост


  Министърът на културата Вежди Рашидов връчи днес на официално тържество годишните награди на изявени творци и дейци на културата по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. По традиция в навечерието на 24 май Министерството на културата награждава творци от различни поколения за приноса им в развитието на българската култура.
  „За мен 24 май е един от най-чистите, най-светлите празници. Това е денят, в който отново и отново доказваме, че българският език ни е безкрайно необходим - това е езикът, на който общуваме, на който можем да обичаме и да мразим, да правим добро и зло, езикът, на който проглеждаме за света. Щастлив съм, че в навечерието на този ден мога да окажа внимание на заслужилите хора на изкуството”, каза министър Рашидов в приветствието си на церемонията.
  Ученици от Националното музикално училище „Л. Пипков” поздравиха наградените и гостите на церемонията с музикални изпълнения по случай празника.
  Министърът на културата Вежди Рашидов награди със „Златен век” проф. Димитър Даскалов - човека, на когото по думите му дължи развитието си в изкуството. Най-високото отличие на Министерството на културата получиха също Йълдъз Ибрахимова, Камен Донев и Васил Найденов.
  С плакет и грамота бяха наградени 24 артисти от различни изкуства -художниците Свилен Блажев, проф. Кънчо Цанев, Ясен Гюзелев, музикантите Борислав Грънчаров, Валя Балканска, Красимир Кюркчийски, Йордан Дафов, режисьорите Бина Харалампиева, Адела Пеева, Петър Пашов, Магда Каменова, актьорите Стефан Попов, Цветана Манева, Ивайло Христов и Валентин Ганев, балетистът Бисер Деянов.
   Янко Станоев, Божана Апостолова, Валентина Радинска и Валерия Велева са отличените писатели и публицисти. Плакет и грамота получиха също читалищните дейци Николай Косстов от Габрово и Дамян Обрешков, музейният уредник Мария Карадечева от Пловдив и Емилия Станева-Милкова - директор на Варненската библиотека.
  С грамота бяха наградени девет млади творци: режисьорът Стайко Мурджев, актрисите Гергана Плетньова и Йоана Буковска, оперният певец Кирил Манолов, балетистът Никола Хаджитанев, цигуларят Светлин Русев, пианистът Евгени Божанов, кинопродуцентът Мартичка Божилова и писателят Васил Георгиев. Грамоти получиха и осем преподаватели от училищата по изкуствата - Николай Градев – Национално музикално училище „Л. Пипков” – София; Дафинка Дамянова – Национално училище по изкуствата „Добри Христов” – Варна; Даниела Кюркчиева – Национално училище по изкуствата „Веселин Стоянов” – Русе; Галина Калчева – Национално училище за музикално и сценично изкуство „Панчо Владигеров” – Бургас; Петър Петров – Национално училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова” – Стара Загора; Христофор Кръстев – Национална гимназия за приложни изкуства „Свети Лука” – София; Николай Йовков – Национална гимназия за приложни изкуства „Проф. Венко Колев” – Троян и Веска Понева – Национална гимназия за пластични изкуства и дизайн „Акад. Дечко Узунов” - Казанлък.

   Снимки от официалната церемония
   Фотограф: Виктор Викторов



Водещи новини

Времето