Концерт „Балканите – Сцена За Хаити” В Помощ На Пострадалата Държава

Концерт „Балканите – Сцена За Хаити” В Помощ На Пострадалата Държава


  Концертът „Балканите – сцена за Хаити” ще се проведе на 30 май /неделя/ от 18.00 ч. в зала 1 на НДК и е под патронажа на министър-председателя Бойко Борисов и министъра на културата Вежди Рашидов, със съдействието на Малтийския орден и министрите на културата на Гърция, Турция, Македония, Хърватска, Румъния, Босна и Херцеговина, Сърбия, Албания и Черна гора.
   След катастрофалното земетресение на 12 януари 2010 г. в Хаити министърът на културата Вежди Рашидов даде идея творците на Балканите да направят концерт за събирането на средства за пострадалата държава. По-късно, на заседание на Сесията за култура и аудиовизия на Съвета по образованието, младежта и културата в Брюксел, френският министър на културата и комуникациите Фредерик Митеран представи проект за възстановяване на разрушения от природното бедствие Национален кино-театър „Триумф” в Хаити и призова колегите си да се включат в осъществяването му. Министър Рашидов веднага обяви готовността да се включим в проекта и по този начин България стана първата държава, подкрепила проекта на френския министър Фредерик Митеран. Така на заседанието министрите на културата решиха с част от събраните средства да се подпомогне възстановяването на пострадалия от земетресението кинотеатър „Триумф” в Хаити. Министър Рашидов коментира решението така: „първоначалната идея бе набраните средства да бъдат предоставени за построяването на нова болница, но какво по-хубаво от това средствата да бъдат насочени към възстановяването на един културен институт, какъвто е кинотеатър „Триумф!”.
   Участниците в концерта „Балканите – сцена за Хаити”, са: България – Васил Найденов, Елица и Стунджи, Б.Т.Р., Мариана Попова, Орлин Горанов, Орлин Павлов, Любо, Николай Манолов; Гърция – група „Микро”; Турция – Ферхат Гьочер и оркестър „Метропол”; Р Македония – Владо Яневски; Хърватска – Тони Цетински и неговият състав; Румъния – Овидию Липан Цандарика и Мариус Михалаке; Босна и Херцеговина – група „Регина”; Черна гора – Нина Петкович. Очаква се да се включат и изпълнители от Сърбия, Албания и Черна гора.
   Приходите от билети, както и средствата, събрани от SMS-и /на кратък номер 1262 за всички мобилни оператори, цена 1,20 лв. с ДДС/, ще бъдат дарени за възстановяването на пострадалия от земетресението кинотеатър „Триумф” в Хаити. Билети за концерта могат да се закупят на касата на НДК, като цената е между 4 и 8 лв., в зависимост от местата. SMS-кампанията пък е активна до 10 юни т. г.


ОТКРИТИ СА И БАНКОВИ СМЕТКИ ЗА НАБИРАНЕТО НА СРЕДСТВА С БЛАГОТВОРИТЕЛНА ЦЕЛ /ОТВОРЕНИ ДО 30 юни 2010 г. в „Уникредит Булбанк” АД/

IBAN № BG73UNCR 70003319655752 – в левове;
IBAN № BG59UNCR 70003619655761 – евро.
BIC UNCRBGSF