На 31 Май 2010 Г. В Представителната Зала „Атриум” В Центъра На Дъблин Се Състоя Официалното Откриване На Българско-Ирландската Изложба „Тракийски И Келтски Знаци И Символи”

На 31 Май 2010 Г. В Представителната Зала „Атриум” В Центъра На Дъблин Се Състоя Официалното Откриване На Българско-Ирландската Изложба „Тракийски И Келтски Знаци И Символи”


  На 31 май 2010 г. в представителната зала „Атриум” в центъра на Дъблин се състоя официалното откриване на българско-ирландската изложба „Тракийски и келтски знаци и символи”, която е съвместен проект на българските художници Даниела и Тодор Тодорови и ирландския художник Томи Бар. Това е второто публично представяне на уникалната изложба, пресъздаваща общи елементи и сходства в творчеството на древните траки и келти, които са потвърдени от редица археологически паметници на територията на България и Ирландия. Българската премиера на изложбата се състоя през миналия декември 2009 г. в галерия „Средец”, с подкрепата на българското Министерство на културата и ирландското посолство в София.
Представянето на изложбата в Дъблин бе организирано от посолството на България, с подкрепата на Министерството на туризма, културата и спорта, Агенцията за публични дейности и Министерството на правосъдието на Ирландия. Пътните разходи на художниците и изложбата бяха осигурени със съдействието на Министерството на културата и Национален фонд „Култура”.
  На откриването присъстваха над 100 гости, сред които бяха заместник-кметът на Дъблин Ерик Бърн, ирландски държавни служители и културни дейци, посланици, представители на българската общност. В словото си пред присъстващите българският посланик прочете приветствено послание от министъра на културата на България Вежди Рашидов.
  Както от българска, така и от ирландска страна, бяха подчертани важното място и добри перспективи на културното наследство и обмен в двустранните отношения между двете страни. Проявата бе посветена на 20-годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Ирландия, която се отбелязва през тази година.