Зам.-Министърът На Културата Димитър Дерелиев Откри Снощи Изложбата „Посоки” На Аршак Нерсисян

Зам.-Министърът На Културата Димитър Дерелиев Откри Снощи Изложбата „Посоки” На Аршак Нерсисян


  Късно снощи в престижната галерия „Средец” на Министерството на културата зам.-министърът на културата Димитър Дерелиев откри изложбата „Посоки” на Аршак Нерсисян. Арменският художник с българско гражданство представя до 13 юни т. г. живописни платна по повод Дните на арменската култура в Република България. Специално за най-малките, които празнуват Деня на детето, авторът показа и книжки със свои илюстрации. На откриването на изложбата беше гост посланикът на Република Армения у нас Н. Пр. Сергей Манасарян, както и представители на арменската общност. Н. Пр. Манасарян изказа сърдечна благодарност на целия екип на Министерството на културата за топлия прием и перфектната организация на събитието.




Зам.-министър Дерелиев пожелава на добър час на изложбата

  Зам.-министър Дерелиев отбеляза в словото си при откриването, че сътрудничеството в областта на културата между Република България и Република Армения се развива успешно и в приятелска атмосфера, което до голяма степен се дължи и на духовната близост между страните ни. Зам.-министър Дерелив подчерта ролята на общата ни древна история и култура, любовта към свободата и независимостта, толерантността към другите народи и религии за развитието на нови двустранни отношения с постоянен стремеж за взаимно обогатяващи се контакти между народите ни.
  „Ярък израз на задълбочаването на двустранния културен диалог бяха проведените в периода от 29 май до 4 юни 2009 г. Дни на България в Армения, които се превърнаха в поредното доказателство за волята на нашите две страни да осъществяват активен културен диалог”, отбеляза зам.-министър Дерелиев. Той съобщи, че през есента на тази година нашата страна ще бъде домакин и ще окаже топъл прием на Дните на Армения в България. „Сигурен съм, че българската публика отново ще посрещне с подчертан интерес най-добрите образци на арменската култура и изкуство”, допълни той.




Художникът благодари на зам.-министър Дерелиев и Н. Пр. Манасарян за чудесната организация на изложбата и топлия прием в галерия "Средец"

   „Тази вечер чрез изящното изкуство на Аршак ще продължим своето „пътуване” към взаимното опознаване и сближаване. С експозицията, която ще видите тази вечер, художникът показва, че владее майсторски жанровете пейзаж, фигуративна композиция, натюрморт, както и съчетанията между тях, в които винаги присъства класическият прочит на изкуството. Самата изложба е наречена „Посоки”, защото показва един дълъг етап в творческото развитие на художника от експресивен реализъм към абстрактни внушения, изразени с така характерната за него експлозия от цветове.




Композиторът Хайгашод Агасян също е известен ценител на художественото изкуство

  И така, тази вечер в галерия „Средец” ви представяме арменския художник, за когото България е голямо вдъхновение и който чрез платната си ще ни провокира да се замислим за най-истинските неща в живота”, завърши зам.-министър Дерелиев и пожела на добър час на изложбата.

   Аршак Нерсисян е роден през 1952 г. в Армения. Завършва Ереванската художествена академия, специалност „Живопис” и „Графика”. Специализира в Санкт Петербург, Литва и Латвия.
   В Армения работи като художествен редактор за списание „Жените на Армения”. През 1994 г. идва в България за първи път като представител на «Фонд култура» на Армения. За втори път идва през 1996 г. и остава да живее в България като художник на свободна практика, като взима и българско гражданство. Участвал е със свои творби в изложби в Иран, Франция, Финландия и Русия и има десетки самостоятелни изложби у нас. Рисува илюстрации към сборници с поезия. В България е илюстрирал книгата „Арменски народни приказки” и „Духът на Армения”. Участвал е в изписването на църквата „Св. цар Борис-Михаил Покръстител” и параклиса „Св. Анна” във Варна през 1997 г. През 2002 г. участва във възстановяването на Арменската църква в морската ни столица.