Нови Проверки По Спазването На Закона За Авторското Право На Територията На Хасково, Пещера, Септември И София

Нови Проверки По Спазването На Закона За Авторското Право На Територията На Хасково, Пещера, Септември И София


  През месец септември т.г. продължават проверките на Отдел „Инспекторат по авторско право” при Министерството на културата в изпълнение на плана за действие, приет от Съвета за защита на интелектуалната собственост към министъра на културата на България за ограничаване на интелектуалното пиратство.
  През периода от 17.09 до 21.09.2010 г. инспекторите от отдела извършиха проверки по спазването на Закона за авторското право и сродните му права /ЗАПСП/ на територията на гр. Хасково, гр. Пещера, гр. Септември и гр. София.
  На 17.09.2010 г. съвместно със сектор „Противодействие на икономическата престъпност” при ОД на МВР – Хасково бяха проверени два телевизионни кабелни оператора на територията на гр. Хасково.
На 20.09.2010 г. инспекторите от отдела извършиха проверка на телевизионни кабелни оператори на територията на гр. Пещера и гр. Септември.
  За всички проверки са образувани административни преписки, по които тече насрещна проверка. При установяване на нарушения на ЗАПСП на нарушителите ще бъдат съставени актове за установяване на административни нарушения.
  На 21.09.2010 г. съвместно със сектор „Противодействие на икономическата престъпност” при 08 РУП – СДВР беше извършена проверка в офиса на интернет доставчик в гр. София. Установено е използване на компютърни програми без съгласието на правоносителите. Това са приложни програми на издателите Autodesk, Adobe Systems, Corel Corp., Microsoft Corporation и др. На фирмата нарушител е съставен акт за административно нарушение. Иззети са две компютърни системи, съдържащи нелегитимен софтуер.