Зам.-Министърът На Културата Д-Р Тодор Чобанов Ще Открие На 21 Април В Централното Фоайе На Националната Библиотека „Св. Св. Кирил И Методий” Националната Изложба „Априлската Епопея В Символи И Книги”

Зам.-Министърът На Културата  Д-Р Тодор Чобанов Ще Открие На 21 Април В Централното Фоайе На Националната Библиотека „Св. Св. Кирил И Методий” Националната Изложба „Априлската Епопея В Символи И Книги”


    На 21 април (четвъртък) в 11:00 ч. в Централното фоайе на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ в София зам.-министърът на културата д-р Тодор Чобанов ще открие официално Националната изложба „Априлската епопея в символи и книги”, посветена на 135-годишнината от Априлското въстание.
    Експозицията представя голяма част от литературата – научна и художествена, издадена в България по повод Априлското въстание, притежание на Националната библиотека от края на 19 век до днес. Особен акцент е витрината с различни издания на „Записки по Българските въстания“ от Захари Стоянов. Вниманието на посетителите ще привлекат негови ръкописни бележки със сведения за въстанието в Копривщица, Перущица, Панагюрище и за действията на Ботевата чета. Към тях са добавени Възванието към българския народ за въстание – 1876 г., краткото съдържание и планът на книгата му, както и писмото до Найден Дринов, със сведения за панагюрци, присъствали на събранието в Оборище. С постерите от изложбата възкръсват емблематични символи на Априлското въстание, въздействали върху съзнанието на всеки българин досега и влияели върху емоционалното му възприятие за епичните събития. Рисунките и разказът на Танчо Шабанов – участник във въстанието, стихове на Стефан Стамболов, историческите факти от „Записките по българските въстания“ и портретите на апостолите на четирите революционни окръга допълват представата за Априлската епопея от 1876 г.


Водещи новини

Времето