Министърът На Културата Вежди Рашидов В Присъствието На Премиера Бойко Борисов Даде Официален Старт На Реставрацията На Ески Джамия В Стара Загора

Министърът На Културата Вежди Рашидов В Присъствието На Премиера Бойко Борисов Даде Официален Старт На Реставрацията На Ески Джамия В Стара Загора


   В 13:00 ч. на 21 април т. г. министърът на културата Вежди Рашидов в присъствието на премиера Бойко Борисов даде официален старт на реставрацията на Ески Джамия в центъра на Стара Загора. Проектът „Консервация, реставрация и експониране на Ески джамия и създаване на музей на религиите, гр. Стара Загора” е по ОП „Регионално развитие” 2007 – 2013 г., приоритетна ос 3 „Устойчиво развитие на туризма”. На официалната церемония министър Рашидов каза:

   „Щастлив съм днес да дам официалния старт на изпълнението на проекта на Министерството на културата за възстановяване на Ески Джамия. С европейски средства от близо 2 милиона и 400 хиляди лева този уникален паметник на културата ще бъде реставриран, експониран и превърнат в музей на религиите.
Ески Джамия е култов комплекс, който събира паметници от четири епохи. Сигурен съм, че след реставрацията безценното наследство на нашите земи ще грее с подобаващ блясък и ще привлича на това място туристи и ценители от различни краища на България и света. В пространството на Ески Джамия ще бъдат представени реставрираната средновековна църква, тракийския некропол, археологически находки. В молитвения салон ще се възстановят ценните стенописи, част от които сега са скрити под дебел слой мазилка. Култовият комплекс ще се превърне в музей на религиите, до който равен достъп ще имат всички граждани”.
    „Ще контролираме много внимателно реставрацията”, предупреди премиерът Бойко Борисов.
    След думите на министър-председателя министър Вежди Рашидов обяви и официалния старт на проекта и бе предаден ключа от Ески Джамия на Стоян Михайлов, управител на консорциума „ЕСКИ ЗАРА”. Министър Рашидов пожела успех на строителите. Те трябва за 135 календарни дни да приключат строително-монтажните и консервационно-реставрационните работи по проекта.
    По-късно премиерът Борисов и министър Рашидов посетиха и наскоро ремонтираната опера в Стара Загора.