Министерството на здравеопазването обяви процедурата за доставка на лекарства за 2006 година

Министерството на здравеопазването обяви процедурата за доставка на лекарства за 2006 година

Министерството на здравеопазването обяви открита процедура за доставка на лекарства за 2006 г. по Наредба №34 на МЗ от 25 ноември 2005 г. за реда за заплащане от републиканския бюджет на лечението на българските граждани за заболявания, извън обхвата на задължителното здравно осигуряване.

Откритата процедура е за 136 лекарства.

Изготвената спесификация включва наименование на лекарствените продукти по международно непатентно наименование и по химико-терапевтични подгрупи, количествата за договаряне, максималната стойност за единица лекарствено вещество и кода на заболяването по МКБ-10.

За всички диагнози от досега съществуващите в наредбата има лекарства в изготвената спесификация. В спесификацията няма и отпаднали лекарствени продукти в сравнение с процедурата за 2005 г., освен тези, които не отговарят на изискванията и критериите на Наредба 34. Едното условие е те да са включени в позитивния лекарствен списък на България, а второто - да са в реимбурсната листа и да се покриват от обществен фонд на поне 3 от определените 8 референтни страни (Словения, Гърция, Чехия, Полша, Словакия, Румъния, Унгария, Латвия).

Увеличават се количествата на лекарствени продукти за базова терапия. По този начин ще се осигури лечение на по-голям брой пациенти. Останалите лекарствени продукти са запазени на нивата от тази година.

Увеличени са количествата лекарства за деца. Въведена е отделна квота за специфични лекарствени форми, подходящи за тях (например, лекарствени форми за деца след трансплантация).

За първи път спесификацията е изработена освен по международни непатентни наименования, но и като срещу всяко международно непатентно наименование е посочен код на заболяването по МКБ-10. По този начин се определя кои лекарства за лечението на кои заболявания ще се отпускат, в съответствие с техните показания и утвърдените терапевтични схеми. Това дава възможност да се осъществява по-стриктен контрол върху тяхното изписване.

Спесификацията включва и договаряне по химико-терапевтични подгрупи, т.е. по стойност на дефинирана дневна доза (дефинирана дневна доза означава колко струва терапията за 1 пациент за 1 ден). В групите, съобразно офертите, ще се конкурират лекарствени продукти с различни международни непатентни наименования, но с еднакви показания, като печели най-изгодната дефинирана дневна доза. По този начин се уеднаквяват стойностите на различните лекарствени продукти с различни концентрации и дозови форми, като държавата купува най-изгодната дефинирана дневна доза.

За първи път се въвежда и максимална стойност на единица лекарствено вещество за съответната лекарствена форма, над която стойност МЗ няма да заплаща. За нейното определяне се сравняват две стойности – едната е максималната стойност за единица лекарствено вещество от предходното договаряне на МЗ, а втората е средноаритметичната от трите най-ниски стойности за съответното лекарство в 8-те референтни страни. Като референтна стойност МЗ ще заплаща до по-ниската от двете.

Разглеждането на подадените по откритата процедурна оферти ще е на 31 януари 2006 г.

Осигурени са количествата лекарства за задоволяване на нуждите на пациентите до сключването на новите договори.

Водещи новини

Времето