Стефан Цанев Получи Националната Награда „Хр. Г. Данов” За Цялостен Принос В Националната Книжовна Култура

Стефан Цанев Получи Националната Награда „Хр. Г. Данов” За Цялостен Принос В Националната Книжовна Култура


   На 3 юни 2011 г. в къщата музей „Хр. Г. Данов” в гр. Пловдив се състоя официалната церемония по връчване на Националната награда за принос в българската книжовна култура на името на патриарха на българското книгоиздаване – Хр. Г. Данов.
    Зам.-министърът на културата д-р Тодор Чобанов поднесе приветствие от името на министър Вежди Рашидов и връчи голямата награда за цялостен принос в националната книжовна култура на българския драматург, поет и писател Стефан Цанев.
   Наградата „Хр. Г. Данов” е учредена от Министерството на културата и община Пловдив през 1999 г. и се връчва ежегодно за постижения през предходната година в девет категории. Насочена е към целия творчески потенциал, свързан със създаването и популяризирането на книгата в нейния традиционен и електронен вариант – автори, преводачи, издатели, книгоразпространители, художници, литературни критици и библиотечни дейци.

Ето и носителите на отличията:

Национална награда „Христо Г. Данов” 2011

Националната наградата „Христо Г. Данов” се присъжда на Стефан Цанев – за цялостен принос в националната книжовна култура.

НАГРАДЕНИ ПО КАТЕГОРИИ:

Българска художествена литература
• Недялко Славов – за „Фаустино” – изд. „Сиела”

Преводна художествена литература
• Рада Шарланджиева – за превода на „Цепнатината” на Дорис Лесинг – изд. „Летера”

Хуманитаристика
• Милена Кирова и Корнелия Славова – за „Идентичности в преход: род, медии и популярна култура в България след 1989 г.” – изд. „Полис”

Изкуство на книгата
• Текла и Жеко Алексиеви – за графичен дизайн на изданията на ИК „Тангра ТанНакРа” - „Българите и французите” и „Атлас - Българските земи в арабописмената картографска традиция (ІХ-ХІV век)”

Издание за деца
• Издателство „ПАН” – за поредица "Книги за България"

Книгоразпространение
• Издателство „Жанет 45”

Представяне на българската книга
• Младен Влашки – за рубриката „Страници на Младен Влашки” в сп."Страница"бр.1-4/2010г.; авторско предаване за книги "Преге" на Младен Влашки в БНР - Радио Пловдив

Библиотеки и библиотечно дело
• РБ „Христо Смирненски” – гр. Плевен

Електронно издаване и нови технологии
• Електронно списание „Либерален преглед” www.librev.com/