След Успешното Откриване На Изложбата „Манто На Светлината” Проф. Абрахам Пинкас Ще Изнесе И Лекция Във Френския Културен Институт На 13 Юни От 18:00 Ч.

След Успешното Откриване На Изложбата „Манто На Светлината” Проф. Абрахам Пинкас Ще Изнесе И Лекция Във Френския Културен Институт На 13 Юни От 18:00 Ч.


   Снощи в галерия „Средец” на Министерството на културата се срещнаха двама отдавнашни приятели и колеги – живеещият в Париж професор Абрахам Пинкас и художникът Захари Каменов. Експозицията, която е озаглавена „Манто на светлината” и представя текстил и живопис, бе представена от изкуствоведа г-жа Ружа Маринска.
    На официалното откриване присъстваха много студенти, куратори, художници, галеристи, изкуствоведи, колекционери, ценители на изкуството, сред които Боян Радев, Ценко Минкин, Иво Масларски (собственик на едноименната галерия), Камелия Минчева (галерия „Арт 36”), Греди Асса, Емил Стойчев, Спартак Дерменджиев, Даниел Калчев, Емил Басат, Кирил Кадийски, Мария Конакчиева и мн. др.
    „Чувствам се прекрасно в България, тя е мой роден дом, намирам, че нещата са се променили към по-добро. Радостен съм, че имам възможност да гостувам на галерия „Средец”, която е прекрасно място!”, сподели проф. Пинкас при откриването на изложбата.
    Общото между Пинкас и Каменов е не само приятелството, което започва преди години в Париж около общата работа по реставрирането на гроба на Жул Паскин, но и някои от темите в творчеството им. Изложбата се организира от Министерството на културата с любезното съдействие на Френския културен институт в София.
    Специално за българската публика в понеделник, 13 юни, от 18:00 ч. във Френския културен институт в столицата проф. Абрахам Пинкас ще изнесе и лекция.
    Изложбата „Манто на светлината” продължава в галерия „Средец” до 6 юли тази година.
    Снимки от откриването вижте тук.