„Златен Век” От Министър Вежди Рашидов Трогна До Сълзи Българския Фолклорен Ансамбъл „Родина” В Канада

„Златен Век” От Министър Вежди Рашидов Трогна До Сълзи Българския Фолклорен Ансамбъл „Родина” В Канада


   Министърът на културата Вежди Рашидов връчи „Златен век” и грамота за цялостен принос към българската култура на българския фолклорен ансамбъл „Родина” в Отава и трогна до сълзи българската общност в столицата на Канада. Церемонията по награждаването, на която дойдоха българи от столицата и от Монреал, беше в посолството на България в Отава. На официалното събитие присъстваше и посланикът ни Евгени Стайчев. Най-високото отличие на Министерството на културата „Златен век” е и признание за българските дружества в Канада.



    Министър Рашидов и водената от него делегация, която е на работно посещение в Канада, имаха вълнуваща среща с нашите сънародници. Министър Рашидов връчи на ансамбъл „Родина” за 10-годишния му юбилей отличието „Иван Вазов” на Агенцията за българите в чужбина. Двете отличия за „Родина” са признание за любовта им към богатото културно наследство и популяризирането на красотата на българските народни танци и песни зад граница.





    Министър Рашидов поздрави сънародниците ни в Канада от името на българското правителство и приветства желанието им да изградят свой културен център.
През първия ден от визитата си българската делегация посети Националната художествена галерия и Музея на цивилизациите в Отава.
    Късно тази вечер е церемонията по приемане от Департамента за културно наследство на Канада на 21 000 антични монети и предмети с произход от България, които по решение на канадския съд се връщат на българското правителство поради установен незаконен износ от страната ни. Специалната церемония по този повод ще се състои в Музея на цивилизациите в Отава в присъствието на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.



Водещи новини

Времето