Министерството На Културата Стриктно Изпълнява Ангажиментите Си По Приемане На Наследството, Направено От Теодор Димитров

Министерството На Културата Стриктно Изпълнява Ангажиментите Си По Приемане На Наследството, Направено От Теодор Димитров


Във връзка с публикации от последните дни в които се твърди, че цялото духовно и материално богатство, завещано от дарителя Теодор Димитров на България, „днес се намира разпръснато по стелажите на музейните хранилища, препълва техните фондове и не се съхранява по съответния ред”, Пресцентърът на Министерството на културата е длъжен да направи следните уточнения:   
 
Съгласно завещанието, съставено на 15.08.2002 г. от Костен Ван Бершем – нотариус от кантон Женева, Конфедерация Швейцария,  Теодор Димитров завещава своето движимо и недвижимо имущество в полза на българската държава.
С Решение № 39/25.01.2008 г. на Министерския съвет се приема наследството, направено от Теодор Димитров, като на Министерство на външните работи се възлага управлението на недвижимите имоти, намиращи се извън територията на Република България.
По силата на цитираното Решение, Министерството на културата се задължава да приеме движимите вещи по опис, съставен от  командированата за целта работна група в Конфедерация Швейцария и в Република Франция и съвместно с председателя на Държавна агенция „Архиви” да предприеме необходимите мерки за съхраняването и управлението на движимите вещи от наследството, представляващи културни и исторически ценности.Цялата организация по прибиране на наследството от територията на Конфедерация Швейцария и Република Франция и транспортирането му до България е извършена от Министерство на културата от специално създадени работни групи със задача да опаковат и натоварят всички движими вещи в транспортните средства.
От Швейцария през пролетта на 2008 г. у нас са пристигнали общо три тира с вещи, описани и приети по направления от експерти от Националния исторически музей, Националния политехнически музей, Националния етнографски институт с музей при БАН, Националната галерия за чуждестранно изкуство, Националния музей на българското изобразително изкуство, Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”, Националния музей „Земята и хората”, Националния военноисторически музей, Националния природонаучен музей при БАН и Държавна агенция „Архиви”.
Част от наследството на Теодор Димитров е прието от Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” на два етапа. През пролетта на 2008 г. на библиотеката са предоставени 42 000 документа /40 827 тома книги; 5000 грамофонни плочи и други видове документи като графики, снимки и рисунки/. Дарението включва 280 тома ценни старопечатни документа, които са насочени към Ръкописно-документалния център. През пролетта на 2009 г. е получена и втората част от дарението, което възлиза на 200 документа – книги и грамофонни плочи.
Веднага след получаването на всички документи са поставени печати "Дарение от Теодор Димитров". Към трите групи документи ангажимент имат Направление "Ръкописно-документално и книжовно наследство", направление "Специални сбирки" и направление "Комплектуване на библиотечните фондове".
През месец май 2008 г., по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, в залите на  Народната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” в София бе организирана представителна национална изложба „Дарението” с участието на всички музеи, приели предмети от Женева. Целта бе да се изрази уважение към личността и делото на Теодор Димитров и да се даде гласност пред обществеността за направеното дарение.
От Франция са пристигнали два тира с движими вещи през месец май 2009 г., които също са приети и описани по направления от експерти от посочените по-горе музеи.
Цялото движимо имущество, завещано от Теодор Димитров на България,  може да придобие стойност на движими културни ценности ако остане в цялост и се съхранява в музей, посветен на неговия дарител, свързан единствено с личността, за която е създаден музеят.
Тъй като майката на дарителя е родом от гр. Панагюрище, а и самият Теодор Димитров е учил там, се оформи идеята да бъде започната процедура по разкриване на филиал „Музей на дарителя Теодор Димитров” към Историческия музей в града. Събрано на едно място, дарението може да бъде социализирано и превърнато в атрактивна експозиция, която ще привлича много посетители. Така ще бъде завършена и цялостната процедура по приемане на наследството и ще се осигури неговото запазване.
С писмо вх. № 08-00-929/29.10.2008 г. на кмета на община Панагюрище е изразено предложение да им бъде предоставено част от дарението с цел създаване на музей, който да има функция на културно-образователен център. С повторно писмо с № 08-00-528/30.05.2009 г. община Панагюрище отново заявява готовност да приеме част от дарението, но без финансови ангажименти за реконструкция, ремонт и преобразуване на помещенията.
Предметите от наследството от Република Франция са транспортирани до гр. Панагюрище през месец септември 2009 г. и са прибрани за съхранение в закритото училище „Сава Радулов”.
         До настоящия момент община Панагюрище не е предприела по-нататъшни действия с обяснението, че не разполага с необходимите финансови средства. От своя страна, Министерството на културата няма правно основание да влага средства в дълготрайни активи на обекти, които не са негова собственост.

        Във връзка с гореизложеното, Министерството на културата е на мнение, че община Панагюрище следва да направи необходимото за да изпълни вече поетия ангажимент за създаване на филиал „Музей на дарителя Теодор Димитров” към Историческия музей в гр. Панагюрище. Министерството на културата от своя страна ще окаже необходимата методическа помощ в подготовката за неговото създаване.