Сънародниците Ни В Канада Искат Да Изградят В Торонто Български Културен Център

Сънародниците Ни В Канада Искат Да Изградят В Торонто Български Културен Център


       На страниците на излизащия в Чикаго /САЩ/ вестник „България” в брой 26 от 2011 г. е публикуван голям материал и интервю с министъра на културата Вежди Рашидов за неотдавнашното му посещение в Канада със заглавието „Mission Accomplished” /„Мисията изпълнена”/. По време на това посещение Департаментът за културно наследство на Канада предаде на министър Рашидов 21 000 антични монети и предмети с произход от България, които по решение на канадския съд бяха върнати на българското правителство поради установен незаконен износ от страната ни. Автор на материала е Рая - Моника Мирчовска, кореспондент на в. “България” в Канада.
     „За първи път, след 20-годишен преход, в България се случва нещо уникално. За първи път министър на културата успя да върне в Родината нелегално изнесени от страната ни антики. Неоспорим факт е, че подобен износ се е осъществявал само с протекцията на висши политици…Това е била една голяма корупционна структура, ръководена от политици и мафиоти заедно. Каналът, разбира се, е работел необезпокоявано, защото от тази дейност са печелени огромни суми за избори, за имоти и за влияние.  Този факт се отчита и вижда особено ясно тук, от българите, които живеем в чужбина. С демократична настройка, с реален поглед и оценка, ние, българите тук, виждаме колко много в момента се прави за нашата страна. Строят се детски градини, метро, пътища, музеи, църкви, спортни палати, пречиствателни станции. За първи път страната ни не се разграбва, а се гради усилено. Такива факти променят и влияят на имиджа ни като българи тук в Канада”, отбелязва в статията си  „Mission Accomplished” във в. „България” Рая - Моника Мирчовска.
      Авторката разказва за церемонията  на 11 юни т.г. в Отава, на която 21 000 артефакта /антични монети, пръстени, обеци, катарами, стрели и др. предмети с изключително важна историческа и номинална стойност/  бяха върнати на България и официално бяха предадени на министър Рашидов. Тя пише и за срещата на Вежди Рашидов с българи, които живеят в Канада и искаха да видят “на живо” министъра. Посещението му съвпадаше със завършването на учебната година на децата от Неделното училище към църквата “Св. Димитър” в Брамптън - предградие на Торонто, като той пожела да присъства на тържеството на учениците, което се състоя на 12 юни. След това Вежди Рашидов с възхищение разгледа църквата и всички изображения на икони и иконостаса, сътворени от български творци. Видимо доволен от тези произведения на българските иконописци, той каза: “Бил съм на много места по света, където има българи, но такова място като тази църква никъде не видях. Вие имате великолепен храм, построен от г-н Игнат Канеф. Този храм е построен за вас, на вас е даден – тук да творите, тук да учите, тук да съхранявате българските традиции, култура и наследство...”
      „След кратко и мило тържество на децата от българското училище Вежди Рашидов заедно с г-н Канеф връчиха на всяко дете диплома за завършен клас. След това министърът бе обграден от български емигранти, дошли специално да го видят и разговарят с него. Всички му задаваха въпроси, а той отговаряше с изключително внимание на всеки един от тях”, отбелязва Рая - Моника Мирчовска.
      В публикацията се изтъква също, че сънародниците ни в Канада много биха искали да изградят в Торонто Български културен център, като очакват съдействие в тази насока и от Министерството на културата на Р. България. 
      „Ваша е задачата първо да изградите базата тук, в Торонто. Това обаче ще ви коства много усилия и средства. Едва след това ние ще изпращаме филми, книги, театри. Иначе всичко е гола фраза. Имате нужда от български театър? Всеки ние се нуждаем от нещо, но за да получим нещо, първо е необходимо да се потрудим. Пари много хора имат, но не всички дават от джоба си. Трябва да намерите такива, които искат да оставят нещо след себе си и които ще вложат парите си в нещо необичайно и необикновено и красиво, както е направил и самият г-н  Игнат Канеф. Възхитен съм от него и от това, което е построил за вас. Тук се чувствам наистина като в България!”, е казал министър Вежди Рашидов в отговор на въпроса как министерството би могло да съдейства за откриването на Български културен център в Торонто.
      В интервюто, публикувано във в. „България”, министър Рашидов разказва и за новия Музей на съвременното изкуство в София, който еизграден катонорвежки проект с изцяло тяхно финансиране, а също и за бъдещия голям Музей на изкуствата, наричан “Българския Лувър”. „За мен  музеите са паметта на България и затова отдавам на това всичките си сили”, споделя министър Рашидов пред кореспондента на в. “България” в Канада Рая - Моника Мирчовска.
      На въпроса да каже и някои подробности за процеса на връщанетона българските антики, министър Вежди Рашидов отговаря: „След една година къртовска работа на канадските и българските власти, с всички органи на прокуратура и следствие и след решението на съда на Канада доживяхме да ни върнат тези ценни предмети. Много активно участваше и генералният директор на ЮНЕСКО г-жа Ирина Бокова. Горди сме, че успяхме да върнем на Родината ни това, което е изнасяно през всичките тези години на прехода”.
      В публикацията са цитирани и думите на министър Вежди Рашидов, че въпреки финансовата криза в света, нещо положително и значително се случва в българската култура през последните година – две. Той споделя гордостта си от факта, че български филми вече стигат до световни сцени, стигнаха и до Кан, а и като цяло българското кино е във възход, то тръгна по големите пътища. Министър Рашидов отбелязва със задоволство и факта, че в последната година за българските театри не могат да се намерят билети поради големия зрителски интерес.