На 19 Септември В 11.00 Ч. Ще Бъде Официалното Откриване На Новия Музей На Социалистическото Изкуство В София

На 19 Септември В 11.00 Ч. Ще Бъде Официалното Откриване На Новия Музей На Социалистическото Изкуство В София


    На 19 септември /понеделник/ в 11.00 ч. ще бъде официалното откриване на новия Музей на социалистическото изкуство в София. Той се намира в ремонтирана сграда, собственост на Министерство на културата, на ул. „Лъчезар Станчев” № 7 в кв. „Изгрев” (срещу КАТ). Премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Симеон Дянков, министърът на културата Вежди Рашидов и кметът на София Йорданка Фандъкова ще прережат лентата на Музея.
   Музеят на социалистическото изкуство ще бъде филиал на Националната художествена галерия и е първата по рода си у нас музейна институция, чиято цел е да събира, опазва и експонира образци на изкуството от периода 1944-1989 г., тематично свързани с епохата на социализма.
    Музеят на социалистическото изкуство се състои от скулптурен парк с територия от 7 500 кв. м., където засега са изложени 77 произведения на монументалната скулптура. Експозицията в изложбената зала е разположена на площ от 550 кв. м и показва 60 произведения на живописта и 25 творби на кавалетната пластика.
    Към Музея има и видео зала, където ще бъдат прожектирани документални филми от епохата на социализма. Ще бъде открит и сувенирен магазин с автентични предмети от епохата, както и съвременни артефакти.
    Сградата на ул. „Лъчезар Станчев” № 7 е нов дом и на няколко структури на Министерство на културата: Държавния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев”, Националния институт за недвижимо културно наследство, „Реставрация” ЕАД, Регионалния център за опазване нематериалното културно наследство на Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО, депа на Националната художествена галерия.

  


Водещи новини

Времето