Изпълнителната агенция по лекарствата блокира фалшив лекарствен продукт

Изпълнителната агенция по лекарствата блокира фалшив лекарствен продукт

Днес, 30 декември 2005 г., директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) издаде заповед за блокиране на партида фалшив лекарствен продукт Sedalgin Neo tabl . x 20 с партиден номер 084704.

При рутинна проверка в аптечната мрежа на страната инспекторите на ИАЛ установиха наличие на лекарствен продукт, опакован и етикетиран като Sedalgin Neo с партиден № 084704, който се отличава по външен вид от разрешения за употреба от ИАЛ лекарствен продукт.

На запитване от ИАЛ към притежателя на разрешението за употреба на Sedalgin Neo – „Балканфарма–Дупница” АД, фирмата официално е уведомила Изпълнителната агенция, че не е произвеждала Sedalgin Neo tabl . x 20 с партиден номер 084704.

Направената от ИАЛ експертиза на опаковката на фалшификата установява 11 разлики между опаковката на посочената партида и официално утвърдената от ИАЛ опаковка – цвят на таблетките, делителната ления, фолиото, партидния номер и други.

В момента се извършва анализ на химическото съдържание на фалшифицирания лекарствен продукт. Резултатите се очакват до 7 дни.

Тъй като Sedalgin Neo подлежи на контрол по силата на Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите, ИАЛ ще уведоми Националната служба по наркотици, НСБОП и ще сезира прокуратурата.

ИАЛ обръща внимание и на всички ръководители на аптеки и на гражданите, че Sedalgin Neo може да се отпуска само по лекарско предписание, на рецепта със зелен цвят при съответен специален отчет на предписването и отпускането.

Sedalgin Neo е комбиниран лекарствен продукт, който съдържа: Caffeine, Codeine, Metamizole, Paracetamol и Phenobarbital. Този лекарствен продукт е разрешен за употреба при следните показания: За краткотрайнои симптоматично лечение на трудно повлияващи се от монотерапия болки от различен произход: главоболие, мигрена, зъбобол, посттравматични, постоперативни и болки след изгаряне; невралгии и неврити, остри ставни и мускулни болки.

Поради съдържанието на Phenobarbital, производно на барбитуровата киселина, при неконтролирана употреба към лекарството може да се развие толеранс, психическа и физическа зависимост. Лекарственото вещество Phenobarbital е класифицирано в групата на рисковите вещества съгласно Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите. Лекарства, съдържащи рискови вещества, могат да се отпускат само по лекарско предписание, на рецепта със зелен цвят при съответен специален отчет на предписването и отпускането.

Водещи новини

Времето