Вежди Рашидов Трогна До Сълзи Силви Вартан С Ордена „Св. Св. Кирил И Методий” С Огърлие

Вежди Рашидов Трогна До Сълзи Силви Вартан С Ордена „Св. Св. Кирил И Методий” С Огърлие


   Силви Вартан се трогна до сълзи при получаването на орден „Св. св. Кирил и Методий” с огърлие на специална церемония в Париж. Високото отличие й бе връчено от българския посланик в Париж Марин Райков в присъствието на министъра на културата Вежди Рашидов. Специалната церемония се състоя късно вечерта в сряда след юбилейния концерт на Силви Вартан в прочутата зала „Плейел” в Париж.





   Министър Рашидов предаде на Силви Вартан личните поздрави на премиера Бойко Борисов и на президента Георги Първанов. „Силви Вартан някога като дете е напуснала България със сълзи и е запазила по детски чистата си обич към Родината. И България я обича като свое дете. Обичта между Силви Вартан и България е кристално чиста!”, с тези думи министър Рашидов се обърна към Силви Вартан.
   „Благодаря от сърце за високото признание на България. Франция е страната, която сбъдна мечтите ми, а България е завинаги в сърцето ми”, благодари развълнуваната певица. 

 



   Изключителният юбилеен концерт на Силви Вартан препълни прочутата парижка зала „Плейел” с близо 1800 души. В продължение на 3 часа знаменитата певица изпълни знаменитите си хитове в съпровод на Българския симфоничен оркестър. Един до друг в залата българският министър на културата Вежди Рашидов и френският му колега Фредерик Митеран аплодираха Силви Вартан. Силни ръкопляскания прекъсваха всички изпълнения на певицата, а особено силни бяха, когато тя запя „Облаче ле, бяло” и „Хубава си, моя горо”. От сцената Силви Вартан специално благодари на Вежди Рашидов за присъствието му на юбилейния концерт, наричайки го „свой приятел”.
   Преди концерта Вежди Рашидов и френският му колега Фредерик Митеран имаха кратка среща и се договориха за още по-активни контакти между двете страни през следващата година. Министър Рашидов благодари за високата оценка на Лувъра за българското наследство, изразена в предложението на световния музей за подписване на петгодишно рамково споразумение с България.
   „С всичките ми колеги министри на културата от страните членки на ЕС имам перфектни взаимоотношения, но с българския министър Вежди Рашидов и с испанския министър на културата освен това ме свързва и искрено приятелство”, отбеляза пред журналисти Фредерик Митеран.