Две Панорами - С Български И Израелски Филми, Посветени На 70-Годишнината От Спасяването На Българските Евреи, Започват От Днес В Дома На Киното

Две Панорами - С Български И Израелски Филми, Посветени На 70-Годишнината От Спасяването На Българските Евреи, Започват От Днес В Дома На Киното


   Във връзка с договора между България и Израел за сътрудничество в областта на кинематографията в рамките на 17-ия „София филм фест" ще има две програми - "Фокус Израел" и "Оптимистите - 70 години от спасяването на българските евреи", които са подготвени в партньорство с Министерството на културата, посолството на Израел, Българската национална филмотека и Държавния културен институт към Министерството на външните работи.
    Програмата "Фокус Израел" включва 8 заглавия, които представят различни аспекти от съвременното израелско кино - военната драма "Буфор", документалната анимация "Валс с Башир", историческият епос "Долината на смелите", драмата "Мениджър човешки ресурси", комедията "Според размера", младежкият "Ще бягаш ли с мен?", семейната драма "Вместо нея" и селектираният в конкурсната програма на СФФ "Шаркия" (2012) - копродукция между Израел, Франция и Германия.
"Фокус Израел" е част от 17-ия "СФФ" и е под патронажа на министър-председателя и министър на външните работи Марин Райков, министъра на културата Владимир Пенев и посланика на Израел Шаул Камиса Раз. Съорганизатори са Министерството на културата, посолството на Израел, Българскатанационална филмотека и Държавният културен институт към МВнР.
    В програмата "Оптимистите - 70 години от спасяването на българските евреи", са включени 10 игрални и документални филма, свързани с Холокоста и спасяването на българските евреи. Сред тях са и две продукции на Джаки Комфорти, който ще бъде специален гост на събитието. Джаки Комфорти ще представи лично два свои филма - премиерния за България "Балкански джаз" и "Оптимистите" /2000/.
   В програмата са включени и класически български филми по темата от "Звезди" /1959/ насам.