Министърът На Културата Д-Р Петър Стоянович Се Срещна С Председателя На Съюза На Народните Читалища Николай Дойнов, Както И С Ръководството На Сбмтд

Министърът На Културата Д-Р Петър Стоянович Се Срещна С Председателя На Съюза На Народните Читалища Николай Дойнов, Както И С Ръководството На Сбмтд


   Днес, 13 юни, министърът на културата д-р Петър Стоянович се срещна с председателя на Съюза на народните читалища (СНЧ) Николай Дойнов.
   В хода на разговора Николай Дойнов изложи пред министъра на културата някои от основните проблеми на съвременното българско читалище и изрази желание да бъде потърсена възможност за промяна на размера на финансиране на една субсидирана читалищна бройка.
   Министър Стоянович се ангажира, че ще се направи сериозен преглед на нормативната база, с цел подобряване дейността на читалищата. Министърът на културата предложи на г-н Николай Дойнов от СНЧ да дадат и конкретни писмени предложения, които на следваща среща да бъдат детайлно разгледани. Бе договорено и в рамките на два месеца да се състои нова среща в разширен формат между Министерство на културата и Съюза на народните читалища.
   „Изключително съм доволен от проведената днес среща, както и от разбирането на министъра на културата за ролята на читалищата”, заяви Николай Дойнов и отбеляза, че срещата с министър Стоянович се е състояла по негова покана.
   Потърсена бе и формула за краткосрочни и дългосрочни мерки в развитието на читалищното дело, като предстои да бъде сформирана комисия, която ще се запознае с възможностите в рамките на сега действащия Закон за народните читалища да подпомогне развитието на читалищата чрез създаването на нормативи и механизми за разпределение на държавната субсидия.

   Днес, 13 юни, министърът на културата д-р Петър Стоянович се срещна и с ръководството на Съюза на българските музикални и танцови дейци (СБМТД). Срещите и разговорите на министъра на културата д-р Петър Стоянович с представители на творчески и браншови съюзи и на неправителствения сектор ще продължат и в следващите дни.