Заместник-Министърът На Културата Васил Василев Уважи Откриването На "Малкия Сезон" В Театрална Работилница "Сфумато”

Заместник-Министърът На Културата Васил Василев Уважи Откриването На "Малкия Сезон" В Театрална Работилница "Сфумато”


   Заместник-министърът на културата Васил Василев присъства миналата вечер на откриването на "Малък сезон 2013" в Театрална работилница "Сфумато”. Зам.-министър Василев поздрави от името на министъра на културата д-р Петър Стоянович режисьорите Маргарита Младенова и Иван Добчев - основатели и ръководители на Театрална работилница "Сфумато", след което разгледа изложбата художествена фотография на Ива Петкова - Яус, Катя Чаушева и Арслан Ахмедов, с която бе даден старт на Сезона.


    Фотоизложбата „Сфумато” представя снимки от обща фотосесия, в която тримата автори снимат едно и също лице, улавяйки различни пластове от идентичността на модела. Обединява ги фотографският им израз - сфумато, но не като специфична техника, а като философия да виждаш отвъд резките контури на видимото.
   В чест на откриването на Сезона на ТР "Сфумато” Софийският духов оркестър изнесе концерт в градината пред театъра, след което гостите на фестивала бяха поканени в голямата зала на "Сфумато” за спектакъла "Военновременни видения" от Михаил Булгаков с Димитър Николов, Ивайло Драгиев, Ивайло Иванов, Ирмена Чичикова, Петко Венелинов и Христо Ушев. По-късно вечерта в ТР "Сфумато” бе открита още една интересна изложба – сценична фотография на Любен Байчински и Клаудия Негрила. Филмът "Вселенската душа на сметището" представи ателието, водено от режисьорите Маргарита Младенова и Иван Добчев и композитора Асен Аврамов. Първата вечер от "Малкия сезон" завърши на открито с пърформанс на групата за литература и алтернативен рок „La Text”.


    „Малък сезон” на Театралната работилница "Сфумато" е фестивал, посветен на изкуството и представящ интересни, собствени креативни идеи, артистични акции от всички изкуства, с участието на млади професионалисти и студенти от висшите училища за изкуства след ІІ курс. Фестивалът се осъществява с финансовата подкрепа на Министерството на културата и е включен в Културния календар на Столичната община.
   Новото издание на „Малък сезон” в Театрална работилница „Сфумато”, който дава шанс за изява на млади артисти от различни изкуства, ще продължи до 5 юли 2013 г., като входът за зрители ще бъде безплатен за 95% от акциите и изявите, включени в програмата.