Посланикът На Япония У Нас Н.Пр. Г-Н Такаши Коидзуми Покани Министър Д-Р Петър Стоянович Да Открие 24-Ото Издание На Дните На Японската Култура В България

Посланикът На Япония У Нас Н.Пр. Г-Н Такаши Коидзуми Покани Министър Д-Р Петър Стоянович Да Открие 24-Ото Издание На Дните На Японската Култура В България


   Министърът на културата д-р Петър Стоянович се срещна днес с посланика на Япония в България Н.Пр. г-н Такаши Коидзуми. В хода на разговора, който се проведе в зала „Колегиум” на Министерството на културата, министър Стоянович и посланик Такаши Коидзуми направиха преглед на успешно развиващото се през последните години сътрудничество в сферата на културата между България и Япония.


   Тази есен за 24-ти път в България ще се проведат традиционните Дни на японската култура, съобщи посланикът на Япония в България Н.Пр. г-н Такаши Коидзуми. Посланик Коидзуми отбеляза, че интересът към японската култура в България е все по-голям и по тази причина част от събитията и изявите в рамките на тазгодишното издание на Дните вероятно ще се проведат и в някои от по-големите ни градове, а не само в столицата. Официалното откриване на Дните на японската култура ще е на 9 октомври 2013 г. с концерт на Детския радиохор на БНР в столичната зала „България”. Детският радиохор на Българското национално радио винаги е печелил нови и нови приятели на България и винаги е бил истински посланик на българската култура по света, допълни посланик Такаши Коидзуми и отправи покана към министър Стоянович да присъства на откриването на Дните. Д-р Петър Стоянович благодари за поканата и подчерта, че за него ще е удоволствие да е гост на откриването на традиционните Дни на японската култура у нас.
   По време на срещата посланик Такаши Коидзуми посочи, че в Япония с голям интерес се посрещат и турнетата и концертите на български музиканти, като специално акцентира върху много успешния гастрол на Софийската опера миналата есен.
   Министър Петър Стоянович благодари за срещата, като изрази надежда за приемственост и изказа пожелания добрите взаимоотношения между двете приятелски държави да продължат и занапред. Д-р Петър Стоянович подчерта изключителното значение на „японското чудо” и на японската култура, както и техния принос в световното развитие. Министър Стоянович допълни, че България винаги е отчитала огромната помощ, която Япония ни е оказвала в сферата на културата и изтъкна, че няма друга държава, която да ни е подкрепяла така безкористно.
   В края на срещата министърът на културата д-р Петър Стоянович подари на посланик Такаши Коидзуми видео каталог „Това е България”, включващ 12 диска с филми за историята и културата на България от древността до наши дни, като специално поздрави посланика на Япония у нас за неговия превъзходен български език.