Министър Д-Р Петър Стоянович И Посланикът На Франция В България Н.Пр. Г-Н Филип Отие Обсъдиха Бъдещи Проекти В Сферата На Културата

Министър Д-Р Петър Стоянович И Посланикът На Франция В България Н.Пр. Г-Н Филип Отие Обсъдиха Бъдещи Проекти В Сферата На Културата


   Министърът на културата д-р Петър Стоянович прие днес в Министерството на културата Н.Пр. г-н Филип Отие, посланик на Франция у нас. На срещата присъстваха и културното аташе на Франция Давид Вейзман, г-жа Мария Конакчиева от Френския институт в София, както и заместник-министърът на културата Велислава Кръстева, съветникът на министър Стоянович – Борис Данаилов, Деяна Данаилова - директор на Дирекция „Културна политика” в Министерство на културата.
   В хода на разговора стана ясно, че е взето решение предстоящата наша голяма изложба с тракийско изкуство в Лувъра да се разшири и да бъде представена през 2015 г. в по-голяма зала в прочутия световен музей. Тъй като Лувърът има контакти и с много други престижни музеи, които също са проявили интерес към тази представителна изложба с тракийско изкуство, след като приключи изложбата в Лувъра, експонатите ще могат да бъдат показани и в други музеи в други държави в Европа. Министърът на културата д-р Петър Стоянович и екипът му подкрепиха това предложение.
   Посланик Отие даде добра оценка за развитието на културната политика на България и пожела ефективното и ползотворно сътрудничество между страните ни да продължи и занапред. Той сподели отличните си впечатления от редица съвместни инициативи в сферата на културата, като специално отличи състоялата се през октомври 2012 г. в София изложба „Париж - 1900” - една от най-големите експозиции на чуждестранно изкуство, организирана в България. На нея бяха представени 141 творби от колекциите на Музея „Пти Пале”, съчетани с произведения от френските колекции на Националната галерия за чуждестранно изкуство, както и картините на майсторите на българската живопис, украсявали българския павилион на Световното изложение в Париж през 1900 г., наречено „Изложението на века”. Посланик Отие припомни също и за изключително успешната изложба със скулптури на Едгар Дега през есента на 2010 г. в Националната художествена галерия в София.
    Друга форма на добро сътрудничество е и в музикалната сфера, отбеляза посланик Отие и даде за пример концерта на френската джаз и поп певица Патрисия Каас, състоял се през м. юни т.г. на сцената на зала 1 на НДК. Концертът на Каас бе посветен не на нейното творчество, а на песните на незабравимата Едит Пиаф. В спектакъла публиката видя и непоказвани кадри с Пиаф, а в края на двучасовия си концерт в НДК Патрисия Каас получи кошници с цветя от министър Стоянович и от френския посланик Филип Отие.
   През есента на 2013 г. в София предстои да бъде открита и голяма изложба на родения през 1885 г. във Видин живописец Жул Паскин, съобщиха посланик Филип Отие и културното аташе Давид Вейзман. В нея ще бъдат включени близо 70 негови творби от частни колекции, които не са били показвани в нито един музей досега. Предстоящата изложба на Паскин у нас е организирана със съдействието на Френския институт. Очаква се това да бъде и едно от най-значимите събития в културния афиш на София през есента на 2013-а година.
   Посланик Отие запозна министър Стоянович и с предстоящото преместване на Френския институт в изцяло обновената сграда на бившия Алианс франсез на столичния площад „Славейков”, което ще стане факт през есента на 2013 г.