Изложбата „Гео Милев И Списание Der Sturm" В Галерия „Средец” На Министерство На Културата Ще Продължи До 15.11.2013 Г.

Изложбата „Гео Милев И Списание Der Sturm" В Галерия „Средец” На Министерство На Културата Ще Продължи До 15.11.2013 Г.


   Уникалната изложба "Гео Милев и списание Der Sturm", наредена в Галерия „Средец” на Министерство на културата, ще продължи до 15 ноември включително. Експозицията включва 46 автентични страници от броеве на списание „Der Sturm” от първите две десетилетия на 20-и век, притежание на Къща музей "Гео Милев" в Стара Загора, като показва изключителното въздействие на това легендарно издание върху творчеството на редица наши художници и поети, сред които е и Гео Милев.


   При откриването на изложбата доц. д-р Ружа Маринска посочи, че тя ни връща цял век назад, когато списание „Der Sturm” /в български превод „Буря”/ първо в Европа лансира имената на Кандински, Кокошка, Шагал и други радикални обновители на художествения език. „В кръга на „Der Sturm” нашият Гео Милев се озовава по време на лечението си през 1918 година. Пламенен борец за модерното изкуство, след завръщането си в родината той става представител на списанието у нас, той превежда на български език и материали от изданието. В неговия архив са запазени броеве от „Der Sturm”, които сега предлагаме на вниманието на публиката. Те са доказателство за това, че тогава българите за първи път се запознават с идеите и творчеството на художниците, взривили света на образите в началото на 21-и век”, отбеляза в словото си изкуствоведката Ружа Маринска, която е куратор на изложбата.


   „Гео Милев е адепт и разпространител на идеите на „Der Sturm” у нас, това списание изиграва наистина огромна роля за навлизането на модерността в изкуството”, каза на откриването на изложбата доц. Борис Данаилов, съветник на министъра на културата Петър Стоянович.


   Особено интересен е българският акцент в изложбата в Галерия „Средец” - това е специалният брой на списанието, издаден през 1929 г., който е посветен на „Младото българско изкуство”, а негов съставител е преводачът Иван Тутев. В този брой е репродуциран и негов портрет в експресионистичен стил, който е ранна и сравнително малко известна творба на големия български художник Дечко Узунов.



Водещи новини

Времето