В Министерство На Културата Се Проведе Първото Заседание На Работната Група За Изготвяне На Промени В Закона За Културното Наследство

В Министерство На Културата Се Проведе Първото Заседание На Работната Група За Изготвяне На Промени В Закона За Културното Наследство


   „За мен е удоволствие да сложа началото на съвместната работа на нашата работна група, която ще се занимае с промените в Закона за културното наследство. Иска ми се в конструктивен диалог да намерим пресечните точки, да защитим всеки, който попада в обсега на този закон - научни институти, творчески организации и съюзи, музеи, колекционери и др. Вероятно всички ще се обединим и около позицията, че наистина имаме потребност от модерно законодателство в сферата на културното наследство. То ще допринесе и за развитието на културно-историческия туризъм, а както знаем, страната ни има огромен потенциал в тази област с уникалното си културно наследство.” С тези думи заместник-министър Велислава Кръстева откри днес първото заседание на назначената със заповед на министър Петър Стоянович работна група във връзка с готвените промени в Закона за културното наследство.


   „За необходимостта от извършване на изменения и допълнения в Закона за културното наследство към нас се обърнаха над 60 организации”, посочи още зам.-министър Кръстева и подчерта, че очаква всички предложения и виждания да бъдат обобщени в най-кратки срокове.


   В работната група, която ще изготви проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за културното наследство, са включени експерти и специалисти от различни институции, както и представители на неправителствени организации, фондации и сдружения. За участие в нея са поканени представители на Националния исторически музей, Националния археологически институт с музей при БАН, Върховна касационна прокуратура, Държавна агенция „Национална сигурност”, Националния институт за недвижимо културно наследство, Агенция „Митници”, Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, Сдружение „Българска музейна камара”, Сдружение „Български музеи”, Българския национален комитет на Международния съвет на музеите (БНК на ИКОМ), Камара на архитектите в България, Съюза на архитектите в България, Асоциация на търговците с произведения на изкуството, Съюза на колекционерите, Асоциация на реставраторите, Съюза на ландшафтните архитекти в България, Фондация „Созопол” и др. 
  


   След като работната група приключи своята работа и предложи необходимите промени в ЗКН, проектът на Закон за изменение и допълнение на Закона за културното наследство /ЗКН/ ще бъде предложен и за обществено обсъждане.