Напусна Ни Певецът Георги Найденов - Гого От "Фамилия "Тоника"

Напусна Ни Певецът Георги Найденов - Гого От "Фамилия "Тоника"


   Певецът Георги Найденов-Гого от популярната и обичана вокална група "Фамилия "Тоника" почина тази нощ. Любимият музикант на поколения българи напусна този свят на 64-годишна възраст след продължително и тежко боледуване.

   Георги Димитров Найденов – Гого е роден в гр. Бургас на 6 август 1949 година. През целия си живот се занимава изцяло с музика, а творческата му биография е изключително богата. Той пее и свири в оркестър “Тоника” към Културния дом на транспортните работници в Бургас от 1969 г. Георги Димитров Найденов – Гого изпя и едни от най-хубавите песни на легендарната бургаска група „Корали”, тъй като именно от тази формация започна кариерата си на музикант. В група „Корали” се ражда и музикалният символ на Бургас - “Бургаски вечери”/ по музика на композитора Иван Коларов и текст на Иван Ванев/. Неостаряващата и все така обичана песен „Бургаски вечери” от репертоара на „Корали” бе приета и за официален химн на гр. Бургас.
   През 1971 г. Гого и съпругата му Ева, заедно с Анастасия Бинчева и Хари Шерикян, сформират вокалния квартет “Тоника”. След изключителен успех сред публиката и серия спечелени награди от най-престижни фестивали /през 1972 г. – втора награда на фестивала „Тракийска лира”, през 1976 г. - първа награда на фестивала „Златният Орфей” с песента "Ладо ле" по музика на композитора Стефан Димитров, през 1977 г. втора награда на „Златният Орфей” с „Нека да е лято”, 1979 г. – първа награда на фестивала „Бургас и морето”/, през 1980 г. групата е разформирана, а изпълненията им са спрени за излъчване за дълго време.
През 1981 г. Гого, Ева, Иван Христов, Краси и Вили Гюлмезови създават групата “Домино”, която също така триумфира на български и чуждестранни фестивали и конкурси. „Домино” печелят през 1985 г. втора награда от конкурса „Кехлибареният славей” в Сопот, Полша, както и наградите на Полското радио и телевизия и на публиката. През 1986 г. „Домино” печели втора награда и на „Златният Орфей”, като имат голям успех и на „Шлагер фестивал” в гр. Дрезден, Германия.
През 1994 г. по-голямата част от вокалистите от групите “Тоника” и “Тоника СВ” създават общата формация “Фамилия Тоника”, която заслужено се радва на голяма популярност. Групата възстановява огромната част от хитовете, създавани за “Тоника”, “Тоника СВ” и “Домино”, но същевременно изпълнява и много нови шлагери, обикнати от всички генерации почитатели на хубавата българска музика.
   През 2011 г. Общинският съвет на Бургас удостои изтъкнатия и обичан от няколко поколения българи музикант и певец Георги Найденов – Гого с престижното звание „Почетен гражданин” на Бургас. Високото отличие бе присъдено на Георги Найденов – Гого за изключителните му постижения в музикалното изкуство, както и за приноса му за издигане авторитета на българската култура и на Бургас на национално и международно ниво.


ПОКЛОН ПРЕД СВЕТЛАТА МУ ПАМЕТ!



Поклонението ще бъде в неделя, 12 януари. Всеки, който желае, ще може да се прости с един от най-известните и обичани бургазлии - Георги Найденов – Гого, от 11:00 часа в Ритуалния дом на Гробищен парк – Бургас.