Министър Петър Стоянович Награди За Принос В Културното Сътрудничество Посланиците На Кралство Испания – Г-Н Хосе Луис Тапия Висенте, На Федерална Република Австрия - Герхард Райвегер, И На Суверенния Военен Орден На Хоспиталиерите На Свети Йоан, От Йерусалим, Родос И Малта – Г-Н Камило Дзуколи

Министър Петър Стоянович Награди За Принос В Културното Сътрудничество Посланиците На Кралство Испания – Г-Н Хосе Луис Тапия Висенте, На Федерална Република Австрия -  Герхард Райвегер, И На Суверенния Военен Орден На Хоспиталиерите На Свети Йоан, От Йерусалим, Родос И Малта – Г-Н Камило Дзуколи


На официалната церемония в Криптата на патриаршеския храм „Св. Александър Невски” с награда за принос в културното сътрудничество бяха удостоени и дипломатите г-н Богдан Паташев, г-н Гийом Робер, г-жа Роса Мария Моро де Андрес и г-н Давид Вейзман


   „Пред нас са изправени забележителни личности, с които България има щастието да си сътрудничи в областта на културата и изкуството. Днешните наградени не са просто лица, които изпълняват професионално и съвестно своята мисия, а истински приятели на България, които я обичат, ценят и съдействат за културните ни връзки и съвместни инициативи” с тези думи министър Стоянович се обърна към гостите, които присъстваха на официалната церемония по награждаването на посланици и дипломати.


   Сред официалните гости бяха и г-н Симеон Сакскобургготски и Н.Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан - посланик на Република Франция в България, както и роднини, близки и познати на наградените.



   С високото отличие в областта на културата – „Златен век” – Звезда бяха удостоени посланиците на Кралство Испания – г-н Хосе Луис Тапия Висенте, на Федерална република Австрия - Герхард Райвегер, и на Суверенния военен орден на хоспиталиерите на Свети Йоан, от Йерусалим, Родос и Малта – г-н Камило Дзуколи.


   „Въпреки че сте обиколил няколко континента, г-н посланик Тапиа Висенте, Вие споделихте че България Ви е очаровала още в първия миг, когато сте я зърнал! Възхищавате се на многообразието от културни паметници с древни корени, които съчетават тракийското, славянското и прабългарското наследство, както и гръцката, римската, християнската и отоманската култури.Очарован сте от красотата и уюта на България. Ние пък, сме очаровани от Вашето желание да покажете на българската публика шедьоврите на испанските култура и изкуство – цикъла от филми на Карлос Саура, концерта на Националния балет на Испания, изложба „Ателиета графика на Хуан Миро“, седмица на испанското и иберо-американското кино, Фестивала на ученическите театри и други прекрасни преживявания, които имахме, благодарение на Вас. Надявам се, също така, чудесният проект за гостуването на изложбата на Музея Пикасо в Малага, който договорихме с Вас и директора Луна, да бъде благородно продължен от моя наследник на поста”, с тези думи министър Стоянович се обърна към Н. Пр. Тапиа Висенте.


 


   „Вие господин посланик Райвегер, сте човек, тръгнал от преподавателската скамейка и стигнал до висши дипломатически постове както във Вашата родина, така и в нейни представителства по света. Сред приоритетите на мисията Ви в България са обогатяване на познанието между Австрия и България и взаимното проникване на двете култури в търсене на общо европейско съзнание. И Вие постигате това!”, продължи словото си министър Стоянович към Н. Пр. Герхард Райвегер. Министър Петър Стоянович използва случая да пожелае успешна дипломатическа мисия на Н. Пр. Герхард Райвегер в съседна Румъния.


 

 
   „ Висока чест за мен е да връча на тази официална церемония високото българско отличие в областта на културата – „Златен век” – ЗВЕЗДА на Камило Дзуколи, посланик на посланик на Суверенен орден на хоспиталиерите на свети Йоан, от Йерусалим, Родос и Малта в България. Длъжен съм да отбележа, че това отличие се връчва именно сега, когато се навършват 20 години от установяване на дипломатически отношения между Малтийския орден и Република България”, с тези думи се обърна министър Стоянович към Н. Пр. Камило Дзуколи.
   В обръщението си към него, министър Стоянович благодари и за навременната и осезаема помощ на доброволците на Ордена за пострадалия от наводнения град Варна.


 

 
   С почетен знак „Златен век” – печат на Цар Симеон Велики бяха удостоени дипломатите г-н Богдан Паташев, който е първи секретар на Малтийския орден у нас, г-н Гийом Робер – директор на Алианс Франсез и г-жа Роса Мария Моро де Андрес, директор на Институт „Сервантес” в София.


   “Като говорим за благотворителност и духовна помощ, няма как да пропусна г-н Богдан Паташев, който е първи секретар в посолството на Малтийския орден у нас. Ще си позволя да цитирам г-н Паташев, който обича да казва, че всеки трябва да свърши добре личната си работа, а останалото да остави на Бога! Аз също вярвам, че това е така, доказва го и неговата собствена дейност!”, продължи речта си министър Стоянович към г-н Богдан Паташев.


   „Да си начело на подобна институция е не само отговорност, но и реално битие в пулсациите на същинския живот на столицата. Това изкуство да си част от съвместния културен ритъм на столицата се владее прекрасно от обичания директор на Алианс Франсез – г-н Гийом Робер”, така започна обръщението си министър Стоянович към Гийом Робер и продължи: ” Неговото присъствие е ненатрапчиво, но точно, усетът му за значимото и интересното – безпогрешен, а културните му проекти и предложения са органично свързани със средата предназначена за тях”, допълни министър Стоянович.


   „Дамата, която днес ще бъде удостоена със „Златен век” – печат на Цар Симеон Велики, е г-жа Роса Мария Моро де Андрес, директор на Институт „Сервантес” в София. Днешното българско отличие се нарежда в биографията й до наградата „Самуел Толедано”, с която бе удостоена по предложение на президента на Израел, г-н Ицках Навон, и след испанския „Орден за граждански заслуги”, връчен й по предложение на посланик Хорхе Фуентес.” – така министър Стоянович започна словото си за г-жа Роса Мария Моро де Андрес.
   Наградата на г-жа Роса Мария Моро де Андрес получи Н. Пр. Тапиа Висенте.


   Г-н Давид Вайзман - културният аташе на Париж в София беше удостоен с фиала. „ И тъй като съдбата ме е изпреварила с връчването на отличие на Министерство на културата на г-н Давид Вайзман през 2011 г., за мен остава особената привилегия да го даря с едно изумително произведение на българската култура от IV век преди Христа – фиалата от Панагюрското съкровище, принадлежало на одриския владетел Севт III.”


   Министър Петър Стоянович закри официалната церемония с една мисъл на Сервантес, а именно: „Нека този, който е дал, мълчи. Да говори този, който е получил”