Писателката Кристин Димитрова Представя България В Европейския Конкурс „Транспоезия 2014“

Писателката Кристин Димитрова Представя България В Европейския Конкурс „Транспоезия 2014“


Авторката бе номинирана от българския П.Е.Н. клуб и участва в „Транспоезия“ с подкрепата на Министерството на културата

   За трети път български автор ще участва в европейските празници на поезията и многоезичието - „Транспоезия 2014“ в Брюксел.


   Празниците започват на 25 септември т.г., в навечерието на Международния ден на поезията, като ще продължат до края на м. октомври. Именити автори от общо 30 страни от Европа, в които се говорят 27 различни езика, участват в престижния поетичен конкурс.


   „Движението“ е основната тема на тазгодишното издание на „Транспоезия“ и към баладите, представящи се в конкурса, има изискване да бъдат в рамките на 8 - 12 реда, защото по традиция стихотворенията от „Транспоезия“ се „опредметяват“ на три езика. Всеки от 30-те участници е изпратил още през пролетта творбата си на езика, на който е създадена, заедно с преводи със защитени авторски права на френски и на фламандски език, официалните езици в Белгия. При официалната церемония за началото на „Транспоезия 2014“, насрочена за петък, 26 септември, в 12 ч. в пешеходния пасаж на търговската галерия „Анспаш“ в центъра на Брюксел се откриват 30 триъгълни конструкции, високи почти два метра – като кули, от всяка страна на които 30-те творби са отпечатани и на трите езика. През целия месец поетичните творби видимо ще присъстват и в градската среда – те „летят” по влаковете, „пътуват” с автобусите и трамваите, изобразени са и върху пана по спирките на метрото в Брюксел.


   България се представя в този авторитетен европейски конкурс със стихотворението „Поверия“ на известната ни поетеса Кристин Димитрова. Авторката бе номинирана от българския П.Е.Н. клуб и участва в „Транспоезия“ с подкрепата на българското Министерство на културата. Още в четвъртък вечерта - 25 септември, заедно с още петима други писатели от Белгия, Швеция, Исландия, Полша и Румъния, тя ще чете и други свои произведения в престижната зала „БОЗАР“ в Брюксел. В това литературно събитие се предвиждат и дискусии на живо между шестимата поети с модератор Никола Льобо, в съпровод на китариста Джок Шройерс и на певеца Филип Жорденс. На следващата вечер - 26 септември, Кристин Димитрова ще се срещне и с българи, които работят и живеят в Брюксел, в Посолството на Република България.


Българските участници през 2013 и 2012 г. в европейските празници на поезията и многоезичието „Транспоезия“ в Брюксел бяха поетите Бойко Ламбовски и Георги Константинов.