Открива Се Единадесeтото Издание На Международния Конкурс "Млади Виртуози"

Открива Се Единадесeтото Издание На Международния Конкурс "Млади Виртуози"


   Престижният конкурс се провежда с подкрепата на Министерството на културата и под патронажа на кмета на София Йорданка Фандъкова

   Организационният комитет на Международния конкурс "Млади виртуози" има честта да съобщи, че от 12 до 19 март 2015 г. за категориите Цигулка, виола и виолончело и от 30 март до 5 април 2015 г. за категорията Ударни инструменти в залите на Национално музикално училище "Любомир Пипков" ще се проведе неговото Единадесето издание. Издание, което съвпада и с официалното приемане на конкурса в една от големите европейски организации за промоция на музикална култура - Европейския съюз на младежките музикални конкурси - EMCY.
   Официалното откриване на престижния конкурс ще бъде на 12.03.2015 г. от 18.00 ч. в залата на НМУ „Л. Пипков” на ул. „Оборище” № 17 в София. Тазгодишният конкурс се провежда в три основни категории - Цигулка, Виола/Виолончело и Ударни инструменти, разпределени в четири различни възрастови групи, в които са се регистрирали за участие над 130 кандидати от Австрия, Белгия, България, Великобритания, Венецуела, Германия, Испания, Италия, Канада, Р. Македония, Полша, Португалия, Република Корея, Румъния, САЩ, Франция, Турция, Унгария, Чехия, Швейцария.

   Журито се състои от световноизвестни изпълнители и педагози, разпределени в трите категории на конкурса:
Захар Брон – Германия/Русия
Дора Шварцберг – Австрия
Маурицио Шарета – Италия
Леонид Кербел – Белгия/Украйна
Верка Стефанова – България
Александър Земцов – Русия
Итка Хоспрова – Чехия
Огнян Станчев – България
Стефан Попов – Великобритания/България
Ромен Гариу – Франция
Георги Арнаудов – България
Владимир Перлин – Беларус
Христо Йоцов – България
Небойша Живкович – Германия/Сърбия
Стоян Янкулов – България

   Международният конкурс "Млади виртуози“ е един от големите, традиционно провеждани български конкурси, той се провежда под патронажа на кмета на София Йорданка Фандъкова и с подкрепата на Министерството на културата.
   Наградният фонд на конкурса е от 59 250 лева, като освен трите неделими награди във всяка една категория и възрастова група са предвидени и:
- Специална награда за изключителни постижения на Европейския съюз на младежките музикални конкурси – EMCY, включваща концертни турнета в страни от ЕС.
- Специална награда на Софийска филхармония за най-ярко представил се участник измежду носителите на първа награда – концерт със Симфоничния оркестър на Софийска филхармония.
- Специална награда на Кантус Фирмус за най-ярко представили се български участници – концерт с Младежкия оркестър на Classic FM.
- Специална награда на името на проф. д-р Добри Палиев в категория Ударни инструменти за най-добро изпълнение на негово произведение, учредена от наследниците му.

   Ежегодно провежданият международен конкурс "Млади виртуози", член на Европейския съюз на младежките музикални конкурси – EMCY, е предназначен за млади изпълнители, музикални теоретици и композитори от цял свят. Той предоставя нови възможности за всички участници да се състезават и контактуват със свои колеги, да изследват и обменят оригинални идеи, да интерпретират класическа и съвременна музика. В рамките на „Млади виртуози“ се провеждат и редица творчески срещи, уъркшоп, „Академия за майсторство“, както и концерти на именити музиканти. Конкурсът е член на Европейския съюз на младежките музикални конкурси – European Union of Music Competitions for Youth - EMCY.
   По повод 100-годишнината от основаването на Националното музикално училище „Любомир Пипков“ и по инициатива на неговия директор Милка Митева през 2004 г. се учредява Международен конкурс „Млади виртуози“, като още същата година се провежда и неговото първо издание. Конкурсът се организира ежегодно и се провежда в Концертна зала Национално музикално училище „Любомир Пипков“, със съдействието на Училищното настоятелство при НМУ „Любомир Пипков“ и с изключителната подкрепа на Фондация ”АМЕРИКА ЗА БЪЛГАРИЯ”.
   В желанието си да бъде съхранена музикалната памет на България, част от наградите в различните специалности носят имената на едни от най–ярките български музиканти и педагози, като: проф. Люба Енчева, проф. Сава Димитров, проф. Кирил Карел Стари и проф. Добри Палиев. През различните години на провеждането на конкурса в състава на неговите журита са участвали световноизвестни музиканти като Захар Брон, Елена Ашкенази, Дора Шварцберг, Григори Фейгин, Стойка Миланова, Милена Моллова, Георги Минчев, Анатоли Кръстев, Стефан Попов, Георги Арнаудов, Виктор Чучков, Нина Макарова, Владимир Перлин и др.
   Генерален спонсор на конкурса е Фондация ”АМЕРИКА ЗА БЪЛГАРИЯ”, той се провежда със съдействието на Софийска филхармония, Кантус Фирмус, както и в сътрудничество с М Тел, Международна фондация „Св. Св. Кирил и Методий”, YAMAHA и хотел „Кристал Палас”, и в медийно партньорство с Българска национална телевизия, Българско национално радио, Радио Класик ФМ и Дарик радио.
   За повече информация:
   E-mail: young_virtuosos@abv.bg  
   yvcompetition@abv.bg 
   nmupipkov@abv.bg