До Края На Октомври 2015 Г. Ще Бъде Завършен Мащабният Проект „Античен Културно-Комуникационен Комплекс „Сердика”

До Края На Октомври 2015 Г. Ще Бъде Завършен Мащабният Проект „Античен Културно-Комуникационен Комплекс „Сердика”


   На старта на заключителния етап на реализацията на проекта присъстваха днес министърът на културата Вежди Рашидов, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и финансовият министър Владислав Горанов
   До края на м. октомври т.г. ще бъде изцяло завършено изграждането на Античния културно-комуникационен комплекс "Сердика", съобщи днес пред журналисти министърът на културата Вежди Рашидов.
   Министър Рашидов заедно с вицепремиера Томислав Дончев и с министрите Владислав Горанов и Лиляна Павлова, както и с кмета на София Йорданка Фандъкова, посетиха уникалния обект в историческия център на София, тъй като именно днес бе подписан договорът за изпълнение на заключителния етап на проекта за големия музей на открито, финансиран по ОП "Регионално развитие". На събитието присъстваха и заместник-министърът на културата Боил Банов и заместник-кметът на София д-р Тодор Чобанов.
„Ларгото трябваше отдавна да бъде готово и софиянци и гостите на столицата ни трябваше да могат да се разхождат спокойно тук. Имаше и готови пари, осигурено бе финансиране за реализацията на проекта, но за съжаление, ще бъда напълно откровен, близо една година и половина никой не направи процедура, за да може да се работи на обекта и това реално да се случи. Центърът на София се уви в едни найлони и както е известно, дълго време този обект беше буквално „арестуван”. Слава Богу, днес вече ще бъдат махнати тези найлони, за да започне работата на Ларгото”, каза Вежди Рашидов.
     

   Министър на културата подчерта, че наесен отново ще покани представителите на медиите тук, на Ларгото, за да видят всички как е експонирана и консервирана разкритата археология на обекта. “Ще покажем една хубава София, имаме едно наистина прекрасно културно-историческо наследство”, обеща министър Вежди Рашидов.
   Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова отбеляза, че разкопките на Ларгото бяха направени по време на строителството на метрото като част от политиката на общината за инвестиции в културно-историческото ни наследство. За да може да се запази, съхрани откритата археология тук, на няколко пъти беше променен и проектът за метростанцията, припомни още г-жа Фандъкова. Ларгото е пример за това до какво води липсата на последователност и стабилност, надявам се наистина до края на годината да го видим вече в целия му блясък, посочи кметът на София Йорданка Фандъкова.
  
   „Специално искам да поздравя министър Рашидов, че макар и в последния момент, този проект ще стане факт, защото той е и изключително важен за София, а и за България”, каза още г-жа Фандъкова. Благодаря на Вежди Рашидов за това, че още в първия ден на втория си мандат започна да работи по този въпрос, за да може да видим наистина до края на годината Ларгото напълно завършено”, отбеляза кметът Йорданка Фандъкова.