Пловдив Е Официално Обявен За “Европейска Столица На Културата”

Пловдив Е Официално Обявен За “Европейска Столица На Културата”


   Заместник-министърът на културата Боил Банов поздрави община Пловдив за високото звание, както и останалите градове - достойни конкуренти, които допринесоха за провеждане на качествено състезание

   На 19 май т.г. министрите на културата на държавите от ЕС официално гласуваха статут на Пловдив и на италианския град Матера на Европейски столици на културата през 2019 година.
   “Тази титла е признание за Пловдив и шанс за цяла България да излезе на преден план на културната карта на Европа, да станем по-видими и разпознаваеми. Престижната награда ни мотивира да правим промени, които рефлектират позитивно не само на града, но и на имиджа на страната. Осъзнаваме отговорността, която се крие зад това признание, но сме готови и мотивирани да дадем всичко от себе си, за да се възползваме максимално от него“, каза кметът на Пловдив Иван Тотев пред журналисти в Брюксел.
   Заместник-министърът на културата Боил Банов поздрави община Пловдив за високото звание, както и останалите градове - достойни конкуренти, които са допринесли за провеждане на качествено състезание. „Европейската столица на културата е богато поле за иновации в областта на културата, за сътрудничество, културен туризъм, опознаване на регионални практики “, подчерта зам.-министър Боил Банов.
  

   Концепцията „Заедно“, с която Пловдив спечели престижната титла, обединява хора от различни поколения, етноси, вероизповедания, с различни професии и единна визия за културното развитие на града и целия Южен централен район на България.
   Община Пловдив подготвя и тържествена програма за 23 май, с която да отбележи официалното обявяване на града за Европейска столица на културата. В нея ще вземат участие културните институти, всички районни кметства, професионални и любителски състави. На 22 май ще бъде открита и емблематичната атракция на Пловдив – Пеещите фонтани в Цар Симеоновата градина.
   В богатия афиш на Пловдив през тази година предстоят множество събития, като още през лятото ще се проведат оперният фестивал на Античен театър „Opera Open“ /19 юни – 22 юли/, „One Design Week“ /19 – 28 юни/, Международен фолклорен фестивал /3 – 8 август/, „Sreet Masters“ /24 -27 юни/, „Пловдив чете“ /8 – 14 юни /, „Пловдив танцува“ /6 юни/, „Международен фестивал на камерната музика“ /10 – 22 юни/, „Филмови нощи във Филипополис“ /1- 30 юли/, „Театрална панорама на комедиите“ /3 юни – 30 септември/ и др.

   Инициативата „Европейска столица на културата” е едно от най-значимите културни събития в Европа. Замислена е с цел да допринесе за сближаването на европейските народи. Решение за нейното реализиране е взето през 1985 г. от Съвета на министрите на културата на Европейския съюз по инициатива на тогавашния министър на културата на Гърция Мелина Меркури. За 30 години повече от 50 градa са носители на титлата – от Стокхолм до Генуа, от Атина до Глазгоу, от Краков до Порто. През годините това събитие се доразвива, без да губи първоначалния си замисъл: да подчертава богатството и разнообразието на европейските култури и техните общи черти, да насърчава по-доброто взаимно опознаване между европейските граждани и да подхранва усещането за принадлежност към една и съща общност.
   Два града от европейски държави подготвят мащабна културна програма в рамките на една година. Събитието носи огромни ползи за градовете в културно, социално и икономическо отношение. То е и уникална възможност за обновяване на градовете, за промяна на представата за тях и за тяхното популяризиране в европейски и международен план.




Времето