Видинският Митрополит Дометиан Запозна Министър Вежди Рашидов С Плановете За Ремонта И Реставрационните Дейности В Митрополитския Комплекс Във Видин, Част От Който Е И Старинната Църква От 17 В. „Св. Пантелеймон”, Свързана И С Името На Софроний Врачански

Видинският Митрополит Дометиан Запозна Министър Вежди Рашидов С Плановете За Ремонта И Реставрационните Дейности В Митрополитския Комплекс Във Видин, Част От Който Е И Старинната Църква От 17 В.  „Св. Пантелеймон”, Свързана И С Името На Софроний Врачански


 
   Експерти от Министерство на културата и духовници от Видинска света митрополия ще разработват заедно и интересни маршрути за поклоннически туризъм
   Министърът на културата Вежди Рашидов прие днес – 22 юни 2015 г., Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан. На срещата, която се проведе в Министерство на културата, присъстваха и заместник-министърът на културата доц. д-р Бони Петрунова, архимандрит Антим - протосингел на Видинска света митрополия, както и духовници от Видинска митрополия.
   В хода на разговора Видинският митрополит Дометиан запозна министър Рашидов и неговия екип с плановете да бъде ремонтиран и реставриран Митрополитският комплекс в гр. Видин, в който са включени палатата на митрополията, църквата “Св. Николай Чудотворец", сградата на епархийското училище и старинната църква от 17 век „Св. Пантелеймон”.
   Готови сме с проектите за ремонтните дейности на Митрополитския комплекс в града ни, имаме и осигурено финансиране, поясни Видинският митрополит Дометиан. “Старинната ни църква “Св. Пантелеймон” е свързана и с името на Софроний Врачански – в нея той е служил по време на престоя си във Видин от 1800 г. до 1802 г. ", припомни владиката Дометиан.
   Разбира се, ще имате пълната подкрепа от страна на Министерството на културата и на неговите структури в това ваше благородно начинание - длъжни сме да направим всичко, за да издигнем, възродим видинския край, подчерта министър Вежди Рашидов. Той предложи на митрополит Дометиан в най-скоро време двамата заедно да обиколят Видинска епархия, за да набележат на място кои от тамошните храмове и манастири – паметници на културата, трябва приоритетно и спешно да бъдат реставрирани и обновени. „Наш изконен дълг е да опазим и съхраним културно–историческото ни наследство, в това число - да опазим и храмовете ни”, заяви Рашидов.
   Заместник-министърът на културата доц. д-р Бони Петрунова обеща, че лично ще се ангажира с каузата и ще бъде съпричастна с усилията на Видинската света митрополия за реставрирането на Митрополитския комплекс, както и на старинната църква от 17 век „Св. Пантелеймон”. Тя предложи също така специалисти от Министерство на културата и представители на Видинска митрополия да разработят и предложат заедно и интересни маршрути за поклоннически туризъм, които ще доведат много нови поклонници в този регион на страната ни, известен и с богатото си културно-историческо наследство.
   В края на срещата Видинският митрополит Дометиан благодари на Вежди Рашидов за топлото и сърдечно посрещане, както и за проявената готовност Министерството на културата да съдейства и да допринесе за успешната реализация на планираните ремонтни и реставрационни дейности в Митрополитския комплекс в гр. Видин.