Създават Се Допълнителни Гаранции За Опазване На Националното Културно Наследство

Създават Се Допълнителни Гаранции За Опазване На Националното Културно Наследство


 
   Министерският съвет предлага на Народното събрание да приеме законопроект за изменение и допълнение на Закона за културното наследство.
   Част от предлаганите промени са свързани с въвеждане на разпоредбите на Директива 2014/60/ЕС за връщане на паметници на културата, които са незаконно изнесени от територията на държава-членка. Чрез тях процедурата по връщане обхваща всички движими културни ценности – национално богатство, както и такива, които са част от обществени или други колекции, или собственост на регистрирани вероизповедания.
   Проектът предвижда изменение и в чл. 150, свързано с промяна в изискванията за притежаване на минимална образователно-квалификационна степен за лица, кандидатстващи за получаване на разрешение за теренно археологично проучване. Предлага се лица, които притежават образователно-квалификационна степен магистър по археология или археометрия, след придобитата бакалавърска степен по археология, да имат право да кандидатстват за получаване на разрешение. Целта на изменението е само специалисти, притежаващи необходимата квалификация и образование, да кандидатстват и получават разрешение за теренно проучване, което ще окаже пряко влияние върху процесите по опазване на културното наследство в страната.