Аварийното Укрепване На Храмов Комплекс „Четиньова Могила” - Част От Тракийски Култов Център „Старосел”, Ще Завърши През Втората Половина На Месец Октомври 2015 Г.

Аварийното Укрепване На Храмов Комплекс „Четиньова Могила” - Част От Тракийски Култов Център „Старосел”, Ще Завърши През Втората Половина На Месец Октомври 2015 Г.


 
   Министерството на културата осигури спешно финансиране в размер на 360 000 лева за трайно опазване на паметника от национално значение, като проектът предвижда и изграждане на защитно покритие от стоманобетонова черупка над купола на гробницата

   Аварийното укрепване на Храмов комплекс „Четиньова могила”- част от Тракийски култов център „Старосел”, ще завърши през втората половина на месец октомври 2015 г., съобщиха от „Реставрация” ЕАД.
   Във връзка с възникналата аварийна ситуация на Храмов комплекс „Четиньова могила”, която пострада от постоянно действащо свлачище, активирано от валежите в началото на годината, Министерството на културата извърши експертиза за състоянието на обекта и с разпореждане на министър Вежди Рашидов бе осигурено спешно финансиране в размер на 360 000 лева за трайно опазване на паметника от национално значение. Реализацията на проекта за спешното укрепване на уникалния обект се изпълнява в момента от дружеството „Реставрация” ЕАД, което разполага с висококвалифициран инженерно-технически персонал и работници с дългогодишен опит по опазване паметниците на културата.
  

   Укрепването на Храмов комплекс „Четиньова могила” е в ход и аварийните строително-монтажни работи на обекта вече са много напреднали, като се предвижда и изграждане на трайно защитно покритие от здрава стоманобетонова черупка с дебелина 25 см над купола на гробницата. Предвижда се също да се изпълни и хидроизолация на черупката и връщане на могилния насип, допълват от „Реставрация” ЕАД. С цялостното изпълнение на проекта за аварийното укрепване на гробницата се създават условия за трайно запазване на паметника на културата, както и възможности за неговата реставрация и експониране в бъдеще.


  

   Еднолично акционерно дружество „Реставрация” е създадено през 1994 г. Дружеството е създадено като наследник на Дирекция „Изпълнение” на НИПК. Възникнало като специализирана организация за извършване на консервационно-реставрационни работи, дружеството постепенно разширява обхвата на своята дейност и изпълнява сериозен обем ново строителство. „Реставрация” ЕАД има голям опит, натрупан по дейностите, свързани с опазване паметниците на културата, дружеството е извършвало ремонтни и реставрационни дейности по паметници от различно естество – археологически обекти, средновековни църкви, манастири, възрожденски къщи. „Реставрация” ЕАД извърши строително-реставрационни работи и на редица световни и национални паметници на културата – един от значимите обекти, изпълнен от дружеството, е и обновлението на църквата „Св. 40 мъченици” в гр. Велико Търново. В последните години специалисти на „Реставрация” ЕАД работят по консервацията и реставрацията на обекти в старите столици Плиска и Преслав. В списъка на изпълнените обекти на фирмата са и обекти по програмата „Красива България” – Народен театър „Иван Вазов”, Централна минерална баня в София, хълм Трапезица в гр. Велико Търново, Балдуинова кула, Свещарска царска гробница в Исперих, Хаджи Илиева къща в с. Арбанаси, Боянска църква и др.