Бавария Аплодира Вежди Рашидов За Българския Талант

Бавария Аплодира Вежди Рашидов За Българския Талант


       Десетки почитатели, ценители, меценати, представители на правителството на Бавария и общественици  аплодираха в продължение на 10 минути късно вечерта в събота във Фестивалния театър на баварския град Фюсен изпълнението на „Рейнско злато“ на Софийската опера и поздравиха министъра на културата Вежди Рашидов за подкрепата,  която оказва за българския талант.      

      Публика от Германия, от Холандия, Англия, Белгия изпълни залата за старта на най-големия българо-германски оперен проект за 2015 година – грандиозния спектакъл „Пръстенът на Нибелунга“ на Софийската опера. Постановката е на акад. Пламен Карталов.

В специално послание премиерът на Бавария Хорст Зеехофер оцени проекта като изключително художествено събитие с ценен принос към европейското разбирателство под знака на музиката.

       Преди спектакъла министър Рашидов отиде в гримьорните, за да поздрави лично солистите, хора, оркестъра и техническите екипи на постановката. За българския министър на културата бе отворена кралската ложа във Фестивалния театър във Фюсен.

      След това Вежди Рашидов  и Паул Якоб – кмет на Фюсен, заедно приветстваха публиката, изпълнила Фестивалния театър на брега на Форгензее – там, където Рихард Вагнер за пръв път е пленен от идеята за „Пръстена на Нибелунга“. Г-н Якоб благодари за великолепната идея знаменитата тетралогия на Вагнер да бъде изпълнена точно тук, където е живял покровителят на композитора - крал Лудвиг Втори.      „Искахме Фюсен да бъде  място на духа, на музиката, на културата и затова поканихме Софийската опера – тя е един великолепен творчески състав и за нас  е празник нейното гостуване. С „Пръстена на Нибелунга“ на маестро Пламен Карталов днес даваме и старт на бъдещия оперен фестивал във Фюсен, който ще се състои от 2016 година всеки октомври“, заяви Паул Якоб. За него присъствието на българския министър на културата тази вечер в залата във Фюсен е ярко доказателство за отношението на България към изкуството.

       „Горд съм, че моята родина е страна на талантите и най-големият българо-германски оперен проект сам говори за това. Ако можем да кажем образно, че Германия е страна на авторите, то България е страна на талантите, на една своеобразна творческа манифактура на дарованията, които да изпълнят написаното от авторите. А какво е животът без даровити автори и изпълнители на техните творби – ако ги няма тях, изкуството умира“ – така започна словото си министър Рашидов. Публиката бурно аплодира тези негови думи. „България има забележителна култура, която е достойна за най-високите световни сцени. Голяма чест е за Софийската опера и за възхитителната творческа дързост на нейния директор Пламен Карталов, че точно тя за първи път показва „Пръстенът на Нибелунга“ във Фюсен – градът на Вагнер, където никога досега забележителната вагнерова творба не е показвана. България връща Вагнер, връща духа на Вагнер тук, в Бавария“, допълни Вежди Рашидов.

       Спектаклите на Софийската опера във Фюсен, които  продължават до 17 септември, са и своеобразна увертюра към културната програма на българското председателство на ЕС, посочи още министър Рашидов. Страната ни има амбицията през 2018 година да направи едно запомнящо се председателство и затова за българското изкуство ще бъдат отворени забележителните европейски сцени и зали. „Искам България със своята култура да се отвори като ветрило и да завладее Европа и света, защото ние сме много талантлив народ, но постиженията ни са малко познати. България трябва да стане разпознаваема със своето изкуство, с именитите си творци, които по нищо не отстъпват на световните имена“, обясни Вежди Рашидов.

       Министерството на културата подкрепи финансово представянето на операта ни във Вагнеровия фестивал във Фюсен. Други институции, както  и дарители и меценати от двете държави  също помогнаха този проект да се осъществи. Министър Рашидов благодари на генералния ни консул в Мюнхен Антоанета Байчева и на посланика ни в Берлин Ради Найденов за усилията им българското представяне в Бавария да стане факт.

       Държавният секретар на баварското министерство на икономиката Йозеф Пширер остана възхитен от спектакъла и сподели, че още следващия месец ще доведе в България голяма бизнес делегация. Баварските бизнесмени ще искат да се запознаят по-отблизо не само с икономиката, но и с културата на страната ни.



Времето