Министър Вежди Рашидов Бе Сред Гостите На Откриването На Новата Самостоятелна Изложба Живопис "Водни Хроники" На Любен Генов В Столичната Галерия "Артур"

Министър Вежди Рашидов Бе Сред Гостите На Откриването На Новата Самостоятелна Изложба Живопис "Водни Хроники" На Любен Генов В Столичната Галерия "Артур"


   Галерия "Артур" откри миналата вечер своя есенен сезон със самостоятелна изложба живопис на Любен Генов. Художникът представи серия от съвсем нови, непоказвани свои творби, подчинени на една цялостна идея и обединени със заглавието "Водни хроники".

   Сред гостите на официалното откриване на изложбата бяха редица именити наши творци от различни поколения, както и много приятели на Любен Генов и ценители на съвременното живописно изкуство. Министър Вежди Рашидов лично поздрави твореца за новата му арт изява и му пожела да продължава и занапред все така да ни изненадва и провокира.


    Вежди Рашидов изпрати и поздравителен адрес, с който най-сърдечно поздравява Любен Генов по случай откриването на експозицията „Водни хроники”. В приветствието се отбелязва характерния, лесно разпознаваем стил на утвърдения наш художник, известен с проникновеното отношение към цвета. „Благодаря за предоставената възможност да се докоснем до деликатния творчески свят и да се възхитим на тези стойностни творби. Убеден съм, че изложбата ще предизвика и заслужен  интерес от страна на публика и ценители. Пожелавам Ви здраве и нови творчески успехи!”, се казва още в приветствието на министър Рашидов.

   С новата си изложба Любен Генов се представя с абстрактна живопис, ненатоварена с повествования, привидно ирационална. Обединени в цялостна експозиция, картините създават усещане за поредица от състояния, те са цветен разказ за силата на водата, за нейната памет, за способността й да съхранява, променя, обновява и пренарежда житейския сценарий. Водата няма цвят, но всяка нейна капка притежава всички нюанси на цветовете. В съюз със светлината се ражда многоцветното чудо на водните метаморфози. Водата е и извор на живот и символ на живот. Тя е творческата сила на природата. Живописните картини-състояния в тази експозиция са и докосване до мимолетното, отражение и съпреживяване на цветни мигове от вечните хроники на водата.

   Изложбата "Водни хроники" ще гостува в Галерия "Артур" до 23 октомври 2015 г.

   Любен Генов е роден е в гр. Оряхово. Завършва Средно специално художествено училище в гр. Троян и Педагогически колеж по изобразително изкуство "Св. Иван Рилски" - гр. Дупница. През 1996 г. се дипломира в Частна художествена академия "Жул Паскин" - гр. София. От 2001 г. е приет за член на Съюза на българските художници. През 2002 г. специализира в "Cite Internationale des Arts" в Париж, Франция. Между 2008 - 2011 г. завежда изложбената дейност в СБХ. В периода 2010 - 2011 г. завършва магистратура в Шуменски университет "Св. Константин Преславски". От 2011 г. той е председател на СБХ.

      

 

   Избрани самостоятелни изложби:

- 2002 г.          "Cite Internationale des Arts", Париж - "Живопис"

- 2005 г.           Градска художествена галерия, София - "Акустично"

- 2006 г.           галерия "Юка", Варна - "Вътрешни звуци"

- 2007 г.           център - ателие "Шмиргела", София - "Синева"

- 2008, 09 г.    галерия "Агрион", София - "Река" и "Разпилени петна"

- 2010 г.           арт  - клуб "Жреци на музите", София

- 2011 г.           галерия "Марин Върбанов", Оряхово - "Живопис"

                         галерия "Хаджи Николи", Велико Търново - "Живопис"

                         галерия "Видима", Севлиево - "Имровизиран пейзаж"

- 2012 г.          галерия "Артур", София - "Вариации"

- 2013 г.          галерия Савчеви, Оряхово - Живопис

- 2014 г.          Художествена галерия "Владимир Димитров - Майстора",

                         Кюстендил - "Импровизации"

- 2014 г.          галерия "Сезони", София - "Акустичен пейзаж"

 

       Избрани съвместни изложби:

- 2002 г.          галерия "Шипка 6" - "Звук Вибрация Тишина" - живопис

- 2003 г.          галерия "Кръг +", София - живопис и скулптура

- 2005 г.          галерия "Шипка 6" - "Абстрахирано" - живопис

- 2010 г.          галерия "Артис", Бюрен, Швейцария - Цветовете на Промяната"



   В периода 2005 г. - 2011 г. участва в поредица общи и национални изложби в галерия "Шипка 6": "Международно триенале на Живописта", "10х5х3", "Идентичност", "Реалност - Фикция", Национална изложба рисунка и малка пластика и др. Сред международните му изяви са: конкурс "Съвременни български художници" - Кюнтлерхаус, Виена; "Пластично - Концептуално" - Словакия, Полша, Холандия, Германия; "Актуална сцена България" - Кобленц, Германия; "На руло" - галерия "Шипка 6"; "Арт-колекция на Евро-парламента България - Румъния" - Брюксел, Белгия; "20 години фестивал Процес - Пространство" - галерия "Шипка 6" и др.

       Награди:

- 2001 г.       Награда от Национален конкурс за живопис - "Българската духовна и материална култура - нашата    идентичност по пътя към Европа"

- 2002 г.        Специализация в "Cite Internationale des Arts", Париж, Франция.

 

Снимка от откриването: Ани Петрова