Заместник-Министър Боил Банов И Министърът На Културата На Китай Луо Шуган Подписаха Двустранно Споразумение За Разкриване На Културни Центрове В Столиците На Двете Държави

Заместник-Министър Боил Банов И Министърът На Културата На Китай Луо Шуган Подписаха Двустранно Споразумение За Разкриване На Културни Центрове В Столиците На Двете Държави


        На специална церемония днес в Министерството на културата заместник-министър Боил Банов и министърът  на културата на Китайската народна република г-н Луо Шуган подписаха двустранно споразумение за разкриване на реципрочна основа на културни центрове в столиците на двете държави. 

        Двамата бяха единодушни, че предстоящото откриване на културни центрове на двете държави в София и в Пекин е основа за устойчиво развитие на културното сътрудничество между приятелските ни страни, като те ще допринесат културният обмен между КНР и България да стане още по-интензивен.

        България е страна с изключително богата, многовековна култура и наследство, вие сте наследници на блестящи цивилизации, каза министърът на културата на Китай Луо Шуган. Той допълни, че   откриването на културните центрове ще е предпоставка и за много повече съвместни изяви на творци и артисти от Китай и България, като ще активизира и сътрудничеството ни и в други сфери и области.  

        По време на церемонията министърът на културата на Китай Луо Шуган отправи покана България да се включи и  в Театралния съюз между страните по Пътя на коприната, който предстои да създаде Китай. Този международен театрален съюз ще е една театрална платформа, която ще насърчава гостуванията и обмена на театрални формации в градовете и страните по прочутия Път на коприната, допълни той.   

        За България е много важно скоро да се открият тези културни центрове - заради големия интерес на българите към китайската история,  култура и традиции, както и предвид предстоящото председателство на България на ЕС през 2018 г. В тази връзка подготвяме много сериозно присъствие с културни прояви във всички страни от ЕС и в някои световни столици, между които задължително ще и Пекин, подчерта заместник-министър Боил Банов.

         Ние сме малък и скромен народ, но с основание се гордеем с нашето минало и културно наследство. Убеден съм обаче, че може да бъдем интересни за света и със съвременното си изкуство, с младите си творци и артисти, отбеляза още Боил Банов.    

       Министърът на културата на Китай г-н Луо Шуган пристигна у нас за участие в откриващия се на 13 ноември т. г. в София Втори форум за културно сътрудничество между министрите на културата на страните от Централна и Източна Европа и Китай (формат 16+1). Страната ни е домакин на престижното събитие по предложение на министъра на културата Вежди Рашидов. Форумът ще бъде официално открит в зала 6 на Националния дворец на културата от 9:00 ч. на 13 ноември. По време на Форума ще бъде направен преглед на сътрудничеството между посочените страни в областта на културата и ще бъдат набелязани възможни насоки за бъдещото му разширяване.

      След подписването на двустранното споразумение за разкриване на реципрочна основа на културни центрове в столиците на Китай и България, министър Луо Шуган каза, че през 2016 г. в Китай ще се организира Форум на изкуствата с участието на всички страни от формата 16+1, на който ще бъдат поканени и театрални директори. В рамките на този Форум ще има и танцов фестивал, предвижда се да бъдат поканени и  художници и музиканти. През 2017 г. подготвяме за участничките във формата 16+1 и Салон на културата, който предвижда и гостувания на китайски артисти и творци във всички държави участнички, както и организиране на форуми за нематериалното културно наследство, за културните и творческите индустрии и литературата, допълни министър Луо Шуган, като специално отбеляза, че всички тези проекти не могат да минат без участието и на България.

   Снимки можете да видите във Фотогалерията.

 



Водещи новини

Времето