Артистите От Националната Опера И Балет На Китай Представиха Спектакъла „Конфуций” В Софийската Опера И Балет

Артистите От Националната Опера И Балет На Китай Представиха Спектакъла „Конфуций” В Софийската Опера И Балет


Снощи, 12 ноември, от 19:00 ч. артистите от Националната опера и балет на Китай представиха спектакъла „Конфуций” в Софийската опера и балет. Събитието е част от програмата на официално откриващия се днес Втори форум за културно сътрудничество между министрите на културата на страните от Централна и Източна Европа и Китай.

Специални гости на Софийската опера и балет бяха: домакинът на Форума - заместник-министърът на културата на България Боил Банов, както и министрите на културата и техните представители от Република Албания, Босна и Херцеговина, Китайска народна република, Република Хърватия, Чешка република, Република Естония, Унгария, Република Латвия, Република Македония, Черна гора, Република Полша, Румъния, Република Сърбия, Словашка република и Република Словения.

Заместник-министър Боил Банов аплодира брилянтното изпълнение на китайските артисти и се съгласи с мнението на участниците във Форума, че бе поставено едно чудесно начало на бъдещия културен обмен, който предстои да бъде официализиран днес, 13 ноември, с Декларацията от София за културно сътрудничество. Тя ще улесни мобилността на творците и културния обмен между страните от Централна и Източна Европа и Китай и ще даде нов тласък за развитието на духовните връзки между народите ни.

„Спектакълът „Конфуций”, по фееричен и красив начин и на универсалния език на музикално-танцовото изкуство, представя Китай достъпно и разбираемо за останалата част на света. Това бе отличен пример за успешно културно сътрудничество между две иначе далечни държави – България и Китай. Декларацията, която подписваме в София, ми дава надеждата, че съвсем скоро и ние ще имаме възможността да се представим достойно и да популяризираме още по-успешно българското изкуство зад граница”, коментира заместник-министър Боил Банов след края на спектакъла.


Снимки можете да видите във Фотогалерията.



Водещи новини

Времето