Започна Вторият Форум За Културно Сътрудничество Между Министрите На Културата На Страните От Централна И Източна Европа И Китай

Започна Вторият Форум За Културно Сътрудничество Между Министрите На Културата На Страните От Централна И Източна Европа И Китай


Днес, 13 ноември, заместник-министърът на културата Боил Банов откри официално Втория форум за културно сътрудничество между министрите на културата на страните от Централна и Източна Европа и Китай (16+1).



„За мен е висока чест и привилегия да бъда днес тук с Вас и да открием съвместно Втория форум за културно сътрудничество между Китайската народна република и страните от Централна и Източна Европа”, приветства всички гости зам.-министър Банов. Той отбеляза със задоволство, че процесът на културно сътрудничество между нашите страни се развива успоредно с политическия диалог, който водят Европейският съюз и Китай. „И двете страни правят сериозни усилия за разширяването му и за превръщането му в трети стълб на отношенията между тях”, подчерта заместник-министър Банов. Той изтъкна важната роля на творческото мислене за решаването на редица нови предизвикателства, появили се в следствие на експанзията и бързото въвеждане на информационните и комуникационни технологии. Зам.-министър Банов изрази своята убеденост, че общата декларация, която ще бъде приета днес, ще спомогне за създаването на необходимите политически и организационни предпоставки за утвърждаването на Форума в традиционна среща, която да се провежда на всеки две години при разменено домакинство. Зам.-министър Банов подчерта, че Декларацията ще предложи и механизми как Форумът да се превърне в дългосрочен инструмент за утвърждаване на първостепенната роля на културата в процеса на насърчаване на взаимното разбирателство между страните ни като основа за подобряване на политическото и икономическо сътрудничество.

Министър-председателят на Република България Бойко Борисов изпрати приветствие до Форума, което бе прочетено от зам.-министъра на културата Боил Банов. "Убеден съм, че предстоящите ви дискусии ще бъдат ползотворни и ще доведат до конкретни дейности, утвърждаващи взаимната воля за активен и задълбочен диалог и обмен в областта на културата", посочва премиерът Бойко Борисов в приветствието си до Форума. Той пожела успешна работа на участниците и изрази надеждата си, че ще може да информира за постигнатите резултати на предстоящата среща на правителствените ръководители от същия формат след броени дни в Пекин.

Китайският министър на културата Луо Шуган прочете приветствие на председателя на Държавния съвет на Китайската народна република Ли Къцян до Форума. В приветствието се казва:

„Културният диалог е нещо, което надскача времето и пространството. Китай и държавите от Централна и Източна Европа се радват на приятелско сътрудничество от години, а културният обмен играе особено важна роля в задълбочаването на нашите взаимоотношения. Днешният форум в София има голям потенциал за сътрудничеството ни, особено на фона на предстоящата до края на месец ноември в Китай среща на върха на ръководителите на държавите от Централна и Източна Европа и Китай /формат 16 плюс 1/. Форумът днес е важна платформа към задълбочаване на контактите във всички области на икономиката и културата”. От своя страна китайският министър на културата Луо Шуган също приветства участниците във Форума: „Китай и страните от Централна и Източна Европа имат хилядолетни връзки чрез Пътя на коприната. Днес тези взаимоотношения се развиват активно и нашите очаквания са културният обмен да се засили, да бъде още по-динамичен. Затова ще положим усилия да разработим съвместни програми за творчески фестивали, ще насърчаваме провеждането на открит диалог за многостранно сътрудничество, ще активираме дейността в такива области като културата, образованието, академичните изследвания, сценичните изкуства, визуалните изкуства, материалното и нематериалното наследство, дизайна, киното, книгоиздаването. Убедени сме, че в този процес трябва да бъдат включени не само правителствата на държавите от формата 16 плюс 1, а и частният сектор, арт организациите, както и отделни творци. Само тогава можем да говорим за всеобхватен взаимен обмен на духовен продукт”.

На откриването присъства и председателят на Комисията по културата и медиите в 43-тото Народно събрание Полина Карастоянова.

 

На 13 и 14 ноември т. г. в България се провежда Вторият форум за културно сътрудничество между министрите на културата на страните от Централна и Източна Европа и Китай (формат 16+1). Страната ни е домакин на престижното събитие по предложение на министъра на културата Вежди Рашидов. Форумът бе официално открит в зала 6 на Националния дворец на културата тази сутрин.

По време на Форума ще бъде направен преглед на сътрудничеството между посочените страни в областта на културата и ще бъдат набелязани възможни насоки за бъдещото му разширяване.

Трите теми, по които ще се проведат дискусиите между министрите, са:

-         Актуални предизвикателства в управлението на културното наследство и обмена на културни ценности;

-         Утвърждаване на обмена на продукти на културните и творчески индустрии като важни двигатели на икономическото развитие;

-         Насърчаване мобилността на творци и обмена на произведения на съвременното изкуство.

Ще бъде приета и Декларация от София, изпълнението на която ще спомогне за утвърждаването на Форума за културно сътрудничество като инструмент за постоянно сътрудничество в областта на културата между страните от Централна и Източна Европа и Китай. Неговата основна цел ще бъде да работи за утвърждаването на водещата роля на културата не само в социалното и икономическото им развитие, но и в разширяване на отношенията между тях във всички области на обществения живот.


Снимки от Форума можете да видите във Фотогалерията.

 



Водещи новини

Времето