Участниците Във Втория Форум За Културно Сътрудничество Между Министрите На Културата На Страните От Централна И Източна Европа И Китай (Формат 16+1) Приеха Декларацията От София

Участниците Във Втория Форум За Културно Сътрудничество Между Министрите На Културата На Страните От Централна И Източна Европа И Китай (Формат 16+1) Приеха Декларацията От София


   Декларацията от София за културно сътрудничество (2016-2017 г.) между Китай и страните от Централна и Източна Европа приеха днес следобед участниците във Втория форум за културно сътрудничество между министрите на културата на Република България, Република Албания, Босна и Херцеговина, Китайска народна република, Република Хърватия, Чешка република, Република Естония, Унгария, Република Латвия, Република Македония, Черна гора, Република Полша, Румъния, Република Сърбия, Словашка република и Република Словения.




   Страната ни е домакин на престижното събитие по предложение на министъра на културата Вежди Рашидов. Форумът бе официално открит в зала 6 на Националния дворец на културата тази сутрин.

 

   Очаква се изпълнението на Декларацията от София да спомогне за утвърждаването на Форума за културно сътрудничество като инструмент за постоянно сътрудничество в областта на културата между страните от Централна и Източна Европа и Китай. Неговата основна цел ще бъде да работи за утвърждаването на водещата роля на културата не само в социалното и икономическото им развитие, но и в разширяване на отношенията между тях във всички области на обществения живот.

 

   Участниците във Форума се обединиха около следните принципи и приоритети: да улесняват редовния обмен на добри практики и информация за културни въпроси от общ интерес, включително популяризирането на знанията и изграждането на капацитет, особено по отношение на културата и изкуствата в дигиталната среда; да обръщат особено внимание на интересите, нуждите и очакванията на младото поколение.

   Декларацията от София предвижда и създаването на постоянна координационна група, включваща експерти от министерствата на културата във всяка една от страните участници във Форума. Основната задача на групата ще бъде да координира осъществяването на бъдещото културно сътрудничество между страните от Формат 16+1.

 

 



Водещи новини

Времето