Зам.-Министърът На Културата Боил Банов: България Е Силно Обезпокоена От Разрушителните Посегателства Върху Обекти На Културното Наследство В Зони На Конфликт

Зам.-Министърът На Културата Боил Банов: България Е Силно Обезпокоена От Разрушителните Посегателства Върху Обекти На Културното Наследство В Зони На Конфликт


       Заместник-министърът на културата Боил Банов, който е в Брюксел за участие в редовното заседание на Съвета на Европейския съюз във формат „Образование, младеж, култура и спорт“, днес направи изказване, посветено на необходимостта от съвместни действия срещу унищожаването на културното наследство в зони на конфликт и срещу трафика с произведения от това наследство.   

       На 24 ноември 2015 г. заседанието на министрите на културата на държавите членки на ЕС започна с информация за съвместната декларация, която осъжда трагичните събития в Париж от 13 ноември 2015 г. Декларацията бе подписана на 20 ноември 2015 г. от всички министри на културата на държавите членки на ЕС, както и от Тибор Наврачич, комисар по образование, култура, младеж и спорт и Силвия Коста, председател на Комисията по култура и образование в Европейския парламент.

 

       В началото на изказването си на форума в Брюксел заместник-министърът на културата Боил Банов от името на българското правителство и от свое име изрази най-искрени съболезнования и подкрепа за Франция и френския народ по повод кървавите атентати в Париж от 13 ноември 2015 г.   

 

       „България приветства предложената тема за дебата и я счита за изключително важна и навременна. Културното наследство е наше общо богатство и опазването му е споделена отговорност на човечеството. Без прилагането на този координиран подход много трудно би могло да се гарантира предаването на наследството на бъдещите поколения  във вида, в който сме го наследили. Днес, както и всички цивилизовани държави в света, България е силно обезпокоена от разрушителните посегателства върху обекти на културното наследство в Сирия, Ирак, в музеите на Тунис. Високо оценяваме общите усилия на ЮНЕСКО и Европейския съюз и държавите членки да се преборят с това негативно явление. Координираните усилия могат да бъдат насочени към конкретни действия, като цифровизация на застрашени обекти на културното наследство, обучение на музейни специалисти от засегнатите държави и др.”, отбеляза зам.-министърът на културата Боил Банов по време на дискусията относно вижданията за съвместни действия срещу унищожаването на културното наследство в зони на конфликт и срещу трафика с произведения от това наследство, в контекста на настоящата геополитическа ситуация.

         „В същото време за България, предвид географското й разположение на пътя от изток на запад и като външна граница на Европейския съюз, борбата с нелегалния трафик на културни ценности е от изключително значение. Нелегалният трафик на предмети на културното наследство е източник и за финансиране на тероризма и борбата с него трябва да бъде безкомпромисна. Като добър пример можем да посочим сключеното с Турция споразумение за забрана и предотвратяване на незаконния внос, износ, транзитно пренасяне и прехвърляне на собствеността на културни ценности,  в резултат на което между двете страни са върнати на страната по произход множество предмети. Подобен двустранен договор сме подписали и с Италия, съвместните дейности с която дават също много добри резултати”, припомни още зам.-министър Боил Банов.

        В заключение заместник-министър Боил Банов подчерта, че ролята на Европейския съюз в борбата с нелегалния трафик на културни ценности е значима, но тя следва да бъде разширена в посока включване на този въпрос като приоритетен в развитието на външните отношения. „От особено значение за България е прилагането на координиран подход с другите секторни политики за опазването на наследството и за неговото устойчиво използване за социално и икономическо развитие. Необходимостта от въвеждането на система за споделено формулиране, изпълнение и контрол на политики, както и управление на наследството, в която да се включат всички заинтересовани страни: публични власти, бизнес, нестопански и доброволчески организации, граждански сектор и т.н., продължава да бъде актуален въпрос”, допълни още заместник-министърът на културата Боил Банов.