Трудовите Възнаграждения На Работещите В Културните Институти Се Изплащат На 100 Процента

Трудовите Възнаграждения На Работещите В Културните Институти Се Изплащат На 100 Процента


По повод изказването днес на народната представителка от БСП Мариана Бояджиева, в което тя твърди, че „с писмо министърът на културата е разпоредил на всички служители от бюджетни институции, свързани с ведомството, да бъдат изплащани само 70 на сто от заплатите”, Министерството на културата заявява, че това не отговаря на истината. Трудовите възнаграждения на работещите в институтите в системата на Министерството на културата се изплащат на 100 процента.




Още от изминалата 2014 г. и през цялата 2015 г. няколко театрални и музикални института (5-6 на брой), изпитват сериозни финансови затруднения при осигуряване на средства за разплащане на разходите за персонал и текуща издръжка. Тези организации вече години реализират малък брой посетители и приходи от продажба на билети, поради което полагащата им се субсидия, определяна по реда на Закона за закрила и развитие на културата и стандартите, утвърдени от Министерския съвет, не достига за финансиране на поетите ангажименти и задължения, дори за възнаграждения и хонорари.

          Независимо от това, всички инициирани от тях плащания за трудовите възнаграждения на персонала и за социално-битово и културно обслужване до момента са осигурявани в пълен размер. 

          На тези културни институти, предвид затрудненията, които изпитват при разплащанията си, е изпратено писмо с предложение да извършат  задълбочен анализ на състоянието си и да предприемат действия с цел преодоляване на проблемите в най-кратък срок. Предложено им е също така да преценят възможностите за прилагане на чл. 245 от Кодекса на труда. Нито една  от намиращите се във финансово затруднение организации не се е възползвала от тази възможност и трудовите възнаграждения в тях,  както и разходите за електро и топлоенергия и някои други неотложни разходи, се разплащат в пълен размер от Министерството на културата.

 


Водещи новини

Времето