Именитият Ни Композитор, Диригент И Общественик Пламен Джуров И Камерен Ансамбъл "Софийски Солисти" Посвещават Концерта Си На 27 Януари На Франция

Именитият Ни Композитор, Диригент И Общественик Пламен Джуров И Камерен Ансамбъл "Софийски Солисти" Посвещават Концерта Си На 27 Януари На Франция


  На 27 януари от 19:00 часа в Зала 6 на Националния дворец на културата ще се проведе концерт на камерен ансамбъл "Софийски солисти", посветен на френската музика. Концертът ще мине под мотото "Imagine La France".

 

  Диригент на музикалния празник ще бъде Пламен Джуров, а солист - Зорница Иларионова (цигулка). Зорница е възпитаник на НМУ „Л. Пипков“ – София. Програмата е прецизно подбрана и включва:



Жан-Филип Рамо – Концерт №6 /оркестрация  Сен-Санс/

/1683-1764/     Части:             La Poule           /Кокошката/

                                                Menuet 1

Menuet 2

L’Enharmonique /Енхармониците/

L’Egyptienne    /Египтянката/

 

Ернест Шосон            – Поема оп.25 /редакция Давид Волтер/

/1855 – 1899/

Камий Сен-Санс       – Интродукция и рондо капричиозо

/1835 – 1921/

Артур  Онегер            – Симфония №2

/1892 – 1955/  Части: Molto moderato – Allegro

                                                Adagio  mesto

                                                Vivace, non troppo

 

 

За своето вече половинвековно съществуване камерният ансамбъл „Софийски солисти” успява да създаде свой специфичен стил на интерпретация, с който си печели място в сърцата на милиони зрители и слушатели у нас и по света. Изкуството на „солистите” намира път към всеки – може би, защото по един неповторим начин съчетава високи художествени критерии и достъпност, многообразие на репертоара и неговото изискано поднасяне. Името на Ансамбъла и неговият диригент Пламен Джуров са синоним на безупречен професионализъм, а всяка тяхна поява на сцената е белязана от атмосфера на празничност и неизменно се превръща в събитие.

 

„През 2015 г. твърде често вниманието ни беше привлечено към трагични събития във Франция. Трябваше да реагираме, да покажем солидарност не с думи, а с музика…”, казват за предстоящия концерт участниците в него.

„Когато обмисляхме програмата, посветена на френската музикална култура, нямахме представа че Берлинската филхармония ще посвети Новогодишния си концерт  на Франция и френската музика с подобен репертоарен избор.  Камерният ансамбъл „Софийски  солисти” винаги е бил с особено внимание към творчеството на френските композитори и изпълнители. С мотото „IMAGINE LA FRANCE” искаме да предизвикаме внимание  към  знакови произведения от френската музикална съкровищница. Някои от произведенията могат да се изпълнят от струнен оркестър в аранжименти, за което благодарим на нашия колега и приятел Давид Волтер. Дори и идеята за афиша беше консултирана с приятели от Париж.  Щастливо съвпадение е и присъствието на Зорница Иларионова, която подготви две от заглавията. По повод на концерта Захар Брон,  световно признат педагог, ни поздрави и написа няколко реда за Зорница:

 

"Зорница Иларионова е изключително надарена цигуларка, зрял музикант.

Аз съм абсолютно убеден, че Зорница винаги ще доставя радост на слушателите със своето изкуство! Честита Нова 2016 година!"

Захар Брон”

 

Зорница Иларионова е родена  през 1992 г. в гр. Плевен. Завършва с отличие НМУ „Л. Пипков“ – София през 2011 г. като ученичка на своята майка – цигулковата педагожка Благородна Танева. В момента е студентка в Еscuela Superior de Musica Reina Sofia – Мадрид, Испания, в класа на именития, световноизвестен педагог проф. Захар Брон, както и в Нов български университет в София в класа по цигулка на проф. Марио Хосен.

Зорница Иларионова е носител на първи награди от престижните международни и национални конкурси в България: „Недялка Симеонова”, „ Панчо Владигеров”, „Добрин Петков” ; Втори награди от международните конкурси в Белград и „Млади виртуози” – София; Трета награда (при неприсъдена първа) от цигулковия конкурс „Канети” – Анталия и Трета награда от Първи международен конкурс „Васко Абаджиев” – 2011 , София.

Зорница Иларионова е концертирала с успех на много европейски сцени в Париж, Кан, Монако, Мадрид, Лисабон, Брюксел, Хамбург, Есен, Москва, Виена, Любляна, Солун, Белград и др. Успешно участва и във фестивалите „Софийски музикални седмици”, „Варненско лято” , „Аполония”, „Мартенски музикални дни”, „Европейски музикален фестивал” – София, „Владимир Спиваков” – Москва, „Моцартеум” – Залцбург, „Музика Мунди” – Брюксел, Фестивал за камерна музика в Бьолен, Германия, „Евмелия” - Гърция.

Участва в майсторските класове на проф. Захар Брон, проф. Минчо Минчев, проф. Леонид Кербел, проф. Таня Бекер-Бендер, проф. Борис Гарлицки, проф. Михаел Фришеншлагер, проф. Жерар Пуле, проф. Доналд Вайлерщайн, проф. Олег Криса, проф. Кеворк Мардиросян, Вадим Глузман, проф. Иври Гитлис, Светлин Русев, Мидори и много други. Има записи в БНР и  участия в различни телевизионни предавания. На 14 години записва CD с творби от Моцарт и Сарасате.

На 12-ти юни 2014 г., на тържествена церемония в Кралския дворец Ел Пардо в Мадрид, Зорница е удостоена лично от Нейно Величество Кралица София с престижната награда „Най-добър музикант” в цигулковата катедра на проф. Захар Брон в Кралската академия за музика „Кралица София”.

През 2015 година Зорница Иларионова е финалист в международния конкурс за цигулари „Хенрих Виенявски” - Люблин, Полша. Лауреат на престижната награда Кристална лира за „Млад изпълнител на 2015 година”, която получава заедно с пианиста Асен Танчев.

През месец ноември 2015 година става лауреат и носител на Пета награда, наградата за участие в Международен музикален фестивал „Орфеус”, Виена - 2016 и специалната награда „Европейско концертно турне”, което ще се състои през 2016 г. от Първи международен конкурс за цигулари „Варна”, Варна, България.

 

За произведенията:

Концерт №6 всъщност е съчетание от клавирни миниатюри на Рамо, оркестрирани и подредени от Сен-Санс. Интересното е, че в това решение за популяризиране музиката на Рамо, Сен-Санс не използва клавесина, а чрез подробни указания за щрихи и орнаменти разчита на изпълнителския усет за имитиране на клавесинен звук. Сен-Санс е композиторът, който реставрира музиката на Рамо в 18 тома.  Смело можем да предположим, че характеристичните пиеси на Рамо, с причудливите си названия,  са инспирирали Сен-Санс за създаването на „Карнавалът на животните”.

„Поема” от Шосон е от най-привлекателните пиеси за цигулковите виртуози. Цветистата симфонична фактура в случая е преработена  само за камерен струнен оркестър от известния френски обоист и диригент Давид Волтер.  Това е първото изпълнение в София.

Интродукция и рондо-капричиозо  от Сен-Санс   в днешното изпълнение е също само за солист и струнен оркестър, но оркестрацията е на нашия колега Любомир  Мицев.

Симфония №2 от Артур Онегер е написана през 1941 година по поръчка на Пол Захер и е изпълнена от неговия оркестър през 1942 г. Съставът на първото изпълнение е същия като „Сoфийски солисти”, но увеличен с още четири музиканти. В последната част /по желание/  може да се включи  тромпет, който заедно с първи цигулки изсвирва популярна песен от времето на френската съпротива по време на Втората световна война.

 

 

Информацията е предоставена от организаторите.