Директорът На Българския Културен Институт В Рим Жана Яковлева И Генералният Консул На България В Милано Росен Руфев Взеха Участие В Откриването На Call Art 2016 С Изложба, Посветена На Борис Христов В Рамките На Венецианския Карнавал

Директорът На Българския Културен Институт В Рим Жана Яковлева И Генералният Консул На България В Милано Росен Руфев Взеха Участие В Откриването На Call Art 2016 С Изложба, Посветена На Борис Христов В Рамките На Венецианския Карнавал


  Изложбата за съвременно изкуство “La Calunnia: La Gondola dei Folli” („Клеветата – гондолата на безумните“), посветена на паметта на великия български бас Борис Христов, която се откри в изложбеното пространство Badoer на Scuola Grande di San Giovanni Evangelista в рамките на третото издание на „Call Art”, ще обогати културната програма на Венецианския карнавал тази година.

 

  В пресконференцията в палацо Ca Farsetti, с която беше представена  изложбата, взеха участие заместник-кметът по туризма и децентрализацията на град Венеция г-жа Паола Мар, генералният консул на Република България Росен Руфев, кураторът и критик Габриеле Ромео и директорът на Българския културен институт в Рим Жана Яковлева, както и някои от участниците в изложбата, между които Лучано Белет, Феручо Гард и сестрите Маруся и Таня Калимерови.

 

  „За мен е чест да поднеса поздравите на кмета на град Венеция Луиджи Бруняро на генералния консул Росен Руфев и на всички, които работиха за осъществяването на това събитие, което ме очарова от самото начало”, отбеляза г-жа Мар. Струва ми се важно да подчертая, че благодарение на инициативи като тази Венецианският карнавал се превръща освен в празник и във възможност за среща на културите, преоткривайки по този начин традиционната роля на града като културно средище, допълни г-жа Мар.

 

  Ще бъдат изложени работи от над тридесет артисти, всички те модерна разработка на двойната тема за клеветата – вдъхновена от една страна от „Ария на клеветата“, изпълнявана от Борис Христов и задаваща въпроса дали изкуството е истина или лъжа и „гондолата на безумните“, на която метафорично ще се качат автори от миналото като Виторио Алфиери, Джакомо Казанова, Карло Голдони, Елена Корнаро Пископия (италиански математик и философ, първата жена, завършила университет), представени чрез съвременни портрети, които използват различни изобразителни техники. Но Call’Art 2016 е и непрекъсната върволица от артисти, които ще се редуват в Spazio Badoer от утре, с вернисаж от 16:30 ч. в църквата на Scuola Grande di San Giovanni Evangelista. Завесата над изложбата повдигна по време на пресконференцията Лучано Белет, който разкри своята творба, вдъхновена от Елена Корнаро Пископия. Срещата се закри с поканата, отправена от Жана Яковлева към зам.-кмета г-жа Мар да посети България, за да задълбочи връзките между Венеция и България, на която тепърва предстои да разкрие потенциала на своето културно наследство на останалата част от Европа.