Културни Ценности, Конфискувани При Опит За Нелегален Трафик, Бяха Върнати На Страната Ни

Културни Ценности, Конфискувани При Опит За Нелегален Трафик, Бяха Върнати На Страната Ни


  Официална церемония по връщане на България на исторически находки, конфискувани на летището в Монреал при опит за незаконен внос в Канада, се проведе в Института за реставрация и консервация в Отава (Canada Conservation Institute).
        По въпроса за връщането на артефактите Посолството на Република България в Канада поддържаше кореспонденция с Министерството на културата и така посланикът на страната ни в Отава Николай Милков бе упълномощен чрез МВнР да получи двата предмета – ятаган и нож.
        Канадската страна придаде голяма важност на акта на връщане на предметите, съобщиха от Посолството на Република България в Канада. Израз на това бе и присъствието на церемонията от канадска страна на висши служители от няколко министерства и агенции - двама генерални директори от Department of Canadian Heritage (аналог на Министерство на културата), както и на експерти от Департамента. Присъстваха и ръководителят на Института за реставрация и консервация и експерти, директорът за отношения с европейските държави и ЕС в Министерството на външните работи (Global Affairs Canada), както и новият референт за България, а също и генералният секретар на Националната комисия за ЮНЕСКО на Канада.
        В рамките на церемонията посланик Николай Милков и домакините на събитието произнесоха кратки слова. Българският дипломат благодари на канадската страна за доброто сътрудничество и партньорство с всички институции в приемащата страна по конкретния повод. Той изтъкна и важността на това взаимодействие за страна с богата история и култура, каквато е България, осъществено на базата на Конвенцията на ЮНЕСКО от 1970 г. за забрана и превенция на незаконния внос, износ и търговия с предмети на културата.
        Генералният директор на Националната комисия за ЮНЕСКО на Канада, който присъстваше на церемонията, съобщи, че ще информира генералния директор на организацията Ирина Бокова за връщането на предметите, а също така и колегите си в Националната комисия за ЮНЕСКО в България.