Държавни Музеи Ще Бъдат Със Свободен Вход За Ученици И Учители По Случай Националния Празник 3 Март

Държавни Музеи Ще Бъдат Със Свободен Вход За Ученици И Учители По Случай Националния Празник 3 Март


   По повод Националния празник - 3 март, вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева и министърът на културата Вежди Рашидов организират отваряне на държавните музеи със свободен вход за ученици и учители. Те ще могат да ги посетят без вход срещу представяне на ученическа карта и книжка за учениците, а за учителите - със служебна карта или бележка.

   Инициативата е свързана с Националния празник и ще важи за 3 март 2016 г. (четвъртък), а в повечето от изброените по-долу културни институти и за петък, 4 март. Целта на инициативата е насърчаване на интереса на най-младите към българската история и традиции.

   Безплатният вход ще важи за 8 държавни музея – Национален исторически музей, Националната галерия в София (включително „Квадрат 500”), Национален политехнически музей, София (само на 3 март), Национален музей „Земята и хората” - София, Национален литературен музей - София, Национален музей „Шипка – Бузлуджа” в Казанлък, Музей „Христо Ботев“ - Калофер, Музей „Васил Левски” - Карлово.

    По традиция на 3 март Националният музей „Земята и хората” е отворен за безплатно посещение от 10 до 18 часа. Музеят ще работи и на празничните 4, 5 и 6 март със същото работно време.

   Двамата министри призовават родителите също да заведат своите деца да разгледат българските музеи в почивните дни.

   Националният исторически музей в столицата не само прегърна идеята, но и разшири инициативата, като на 3 март вратите му ще бъдат отново празнично и свободно отворени за посещение за всички почитатели на историята, съобщиха от ръководството на Mузея.

   Повече информация за конкретните музеи можете да намерите на техните интернет страници. 





 

   Информация за входа в държавните музеи на 3 и 4 март