Заявления За Финансова Подкрепа От Държавния Бюджет Чрез Бюджета На Министерството На Културата За Редовни Теренни Археологически Проучвания И Теренна Консервация Могат Да Се Подават От 15 Март 2016 Г.

Заявления За Финансова Подкрепа От Държавния Бюджет Чрез Бюджета На Министерството На Културата За Редовни Теренни Археологически Проучвания И Теренна Консервация Могат Да Се Подават От 15 Март 2016 Г.


            Министерството на културата отново напомня, че началната дата за подаване на заявления за финансова подкрепа от държавния бюджет чрез бюджета на Министерството на културата за редовни теренни археологически проучвания и теренна консервация е 15 март 2016 година. Право на кандидатстване за финансова подкрепа имат културни, научни или университетски институции, дейността на които е свързана с издирването, проучването и опазването на археологическото културно наследство и с теренната консервация. Заявленията за финансова подкрепа за редовни теренни археологически проучвания и теренна консервация могат да бъдат подавани до 11 април 2016 г. (включително).

        
          Министерството на културата апелира към всички заинтересовани институции да се запознаят с новите Правила за предоставяне на целева финансова подкрепа за теренни археологически проучвания и теренна консервация, които са публикувани на Интернет страницата на Министерството. В новите Правила са разработени по-подробно текстовете, отнасящи се до осъществявания контрол от страна на възложителя (Министерството на културата) и процедурата по приемане на теренните проучвания, предмета на договора и последващото изплащане на оставащите 10% от определената субсидия, които са съобразени и с препоръки от страна на Сметната палата при извършения одит в края на 2015 г. Също така се създава Приложение №1 към Правилата, което ще улесни обработката на постъпилите заявления. Важна е и промяната в чл. 7, ал.3, където отпада текстът „по един в две отделни категории”, т.е. един научен ръководител може да получи финансиране за не повече от 2 обекта, без значение от категорията им по чл.8 от Правилата. Останалите промени засягат някои от определените срокове, за които при провеждането на процедурите по предоставяне на целева финансова помощ през 2015 г. се установи, че не са достатъчно ефективни.