Министър Вежди Рашидов Награди Световноизвестния Режисьор С Български Корени Тед Кочев С Най-Престижното Отличие На Министерството На Културата - „Златен Век”- Звезда

Министър Вежди Рашидов Награди Световноизвестния Режисьор С Български Корени Тед Кочев С Най-Престижното Отличие На Министерството На Културата - „Златен Век”- Звезда


На официална церемония днес в Министерството на културата министър Вежди Рашидов удостои режисьора с български корени Тед Кочев с най-престижното отличие на Министерството на културата „Златен век” – звезда. Наградата му се присъжда за неговия изключителен принос в световното киноизкуство.

         "Щастлив съм да връча днес най-високата награда на Министерството на културата на знаменития режисьор Тед Кочев - всички големи творци трябва да получат нашата благодарност и уважение", заяви министър Вежди Рашидов.

         По време на церемонията Вежди Рашидов съобщи, че само преди броени дни е разговарял с вицепремиера Ивайло Калфин за предстоящото издаване на българско гражданство на Тед Кочев. Рашидов  връчи на именития режисьор и оригиналния текст на предложението на Министерството на културата да му бъде дадено българско гражданство. Документът вече е изпратен до Министерството на правосъдието. "Надяваме се това да стане съвсем скоро и да кажем на Тед Кочев: "Добре дошъл у дома!", отбеляза министър Рашидов.
          След като получи най-високото отличие на Министерство на културата - „Златен век”, Тед Кочев се разплака от вълнение и благодари за оказаната му чест. "Имам много награди, но тази е най-хубавата - от моите хора, от България!", подчерта холивудският режисьор с български произход Тед Кочев.

          Директорът на София Филм Фест Стефан Китанов, който също бе сред гостите на церемонията, отбеляза с усмивка, че след като бъде дадено българско гражданство на Тед Кочев, България вече ще има кинотворец със "Златна мечка" от Берлинале и с престижна номинация за "Оскар". Стефан Китанов благодари на министър Вежди Рашидов и за постоянната подкрепа на Министерството на културата за СФФ през годините.
          Прочутият режисьор с български произход Тед Кочев изрази и желанието си да преподава на студентите по кино в България. На  церемонията в Министерството на културата Тед Кочев сподели още, че иска да снима в България и филм за цар Борис III и за спасяването на българските евреи.

         „За догодина ще направим всичко възможно да се изпълни изцяло Законът за филмовата индустрия в частта му за субсидиране на нови филми", подчерта министър Вежди Рашидов на церемонията.


              Снимки от церемонията можете да видите тук.