Националното Музикално Училище „Любомир Пипков” Кани Почитателите На Класическата Музика На „ Концерт – Спомен За Георги Бадев”

Националното Музикално Училище „Любомир Пипков” Кани Почитателите На Класическата Музика На „ Концерт – Спомен За Георги Бадев”


        Национално музикално училище „Любомир Пипков” има честта и удоволствието да покани почитателите на класическата музика на „КОНЦЕРТ – СПОМЕН ЗА ГЕОРГИ БАДЕВ”. Концертът ще се състои на 16 март 2016 г. /сряда/ от 19.00 ч. в залата на музикалното училище в София.

 

   



        В концерта ще звучат произведения от репертоара на големия български цигулар и музикален педагог проф. Георги Бадев в изпълнение на възпитаници на училището в съпровод на Мария-Елена Средева и Младен Тасков. Специални гости в програмата са Светлин Русев и Милена Моллова. Мултимедийната презентация е на художник-фотографа Иво Хаджимишев.

 

         Големият български цигулар проф. Георги Бадев ни напусна миналото лято на 76-годишна възраст.

        Проф. Бадев бе великолепен музикант, истински виртуоз на цигулката, отдал безрезервно талант, усърдие и вдъхновение на изкуството. Той даряваше признателната публика с незабравими мигове в концертните зали у нас и по света, която чрез неговите изпълнения се докосваше до шедьоврите на световната и българската музикална класика. Роден във Видин на 24 юни 1939 година, той учи цигулка от шестгодишна възраст и през 1961 г. завършва Държавната консерватория в София в класа на проф. Владимир Аврамов. През 1971 г. специализира в САЩ при знаменития цигулар Исак Щерн. Професор е в Национална музикална академия „Панчо Владигеров“ и в Мусашино Академия в Токио. Признание за висотата на неговото майсторство са и многобройните награди от международни конкурси – Георги Бадев е лауреат на престижния конкурс „Кралица Елизабет" - Брюксел, носител е и на най-високи държавни отличия за своя изключителен принос за развитието на българската култура.

 



Водещи новини

Времето