Изложба С Произведения На Творци Неореалисти От 60-Те Години От Музея За Съвременно Изкуство В Центъра „Жорж Помпиду” Може Да Гостува През 2017 Г. В Национална Галерия „Квадрат 500“

Изложба С Произведения На Творци Неореалисти От 60-Те Години От Музея За Съвременно Изкуство В Центъра „Жорж Помпиду” Може Да Гостува През 2017 Г. В Национална Галерия „Квадрат 500“


     Посланикът на Република Франция в България Н. Пр. г-н Ксавие Лапер дьо Кабан поздрави екипа на министър Рашидов за подписаното преди дни в Париж ново петгодишно Споразумение за сътрудничество между Министерството на културата и Музея „Лувър”.

 


 

Зам.-министър Боил Банов и Н. Пр. г-н Ксавие Лапер дьо Кабан




   Заместник-министърът на културата Боил Банов прие днес посланика на Република Франция в България Н. Пр. г-н Ксавие Лапер дьо Кабан. По време на срещата, провела се в Министерството на културата, посланик Ксавие Лапер дьо Кабан поздрави екипа на министър Рашидов за подписаното само преди дни в Париж ново петгодишно Споразумение за сътрудничество между Министерството на културата на Р. България и Музея „Лувър”. 

 


Националният център за изкуство и култура „Жорж Помпиду“



    „Убеден съм, че този много важен документ, който бе подписан от министър Вежди Рашидов и от президента на Лувъра Жан-Люк Мартинез, ще гарантира на България в следващите пет години много активно сътрудничество със световния Музей”, отбеляза френският дипломат. Посланик Ксавие Лапер дьо Кабан припомни, че в рамките на предишния договор за сътрудничество между Министерството на културата и Музея „Лувър” в Париж бе открита впечатляващата ни изложба „Епопея на тракийските царе – археологически открития в България”, която бе видяна и оценена от най-многобройната музейна публика в света.

         В хода на разговора посланикът на Франция у нас Ксавие Лапер дьо Кабан съобщи, че има възможност в София за първи път да гостува една изключително интересна изложба с произведения на творци неореалисти от 60-те години на 20 век от колекцията на прочутия Музей за съвременно изкуство в Центъра „Жорж Помпиду”.

   Статистиката сочи, че световноизвестният Център „Жорж Помпиду” /https://www.centrepompidou.fr / е на трето място по посещаемост от туристите в Париж след Айфеловата кула и Лувъра. Центърът е открит през 1977 г. след проведен международен конкурс, в резултат на който е избран оригиналният и смел за времето си проект на архитектите Ренцо Пиано и Ричард Роджърс. Центърът включва и Музей за съвременно изкуство, зали за временни изложби, библиотека, кинозали, както и зали  за концерти и спектакли, център за дизайн, специални помещения за деца и др. Колекцията на Музея включва творби от 1905 година (когато са и най-ранните прояви на европейския авангард) до наши дни. Наред с произведенията на живописта, скулптурата и графиката, в неговата колекция присъстват и фотографии, извадки от списания и вестници, архитектурни проекти, предмети на дизайна, инсталации, творби на видео арта.

         Посланик Ксавие Лапер дьо Кабан предложи също така да бъде обсъдена възможността в Националната ни галерия в София да бъде представена и една друга интересна френска изложба със заглавието „Панорама на съвременното френско изкуство”. Въпросната експозиция ще включва творби от постоянната колекция на Фондация „Перно Рикар”, която периодично организира конкурси за млади артисти и съм сигурен, че тя ще предизвика интерес сред арт средите в българската столица и сред ценителите на изкуството у вас, допълни дипломатът. Френският посланик изрази също така и убеждението си, че тази бъдеща изложба ще допринесе в немалка степен и за активизирането на обмена, на контактите между младите български и френски творци.

   

 


Водещи новини

Времето