Археологически Парк Откри В Сандански Премиерът Бойко Борисов Заедно С Министъра На Културата Вежди Рашидов

Археологически Парк Откри В Сандански Премиерът Бойко Борисов Заедно С Министъра На Културата Вежди Рашидов


  Това е един прекрасен музей, каза министър-председателят Бойко Борисов, след като разгледа Епископската базилика и останалите обекти от уникалния археологически парк в гр. Сандански, на чието откриване присъства днес.

  Археологическият парк в курортния град се е превърнал в туристическа атракция, която представя богатите културно-исторически дадености и наследство на района, в резултат на проекта "Сандански - зората на ранното християнство". Проектът на община Сандански на стойност около 6 млн. лева е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Регионално развитие 2007 - 2013 г.".

  Премиерът се разходи и запозна с раннохристиянския комплекс заедно с Неврокопския митрополит Серафим, който отслужи тържествен църковен водосвет при откриването на археологическия ансамбъл, с министъра на културата Вежди Рашидов, заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, кмета на община Сандански Кирил Котев, областния управител на Благоевград Бисер Михайлов и други официални гости.

  Това, по думите на Бойко Борисов, е уникално съоръжение, което гостите на гр. Сандански ще могат да видят наред с посещението си на СПА центровете и другите забележителности на курортния град. Виждате какви великолепни мозайки има, колони и други паметници на повече от 15 века, отбеляза премиерът.

  Факт е, че много милиони се инвестират в културата, в археологията, за запазването и популяризирането на културно-историческото наследство и за това не се жалят средства, каза преди това по време на официалното откриване Бойко Борисов. Над 350 църкви и манастири сме възобновили и са построени за няколко години и това се случва в цяла България, допълни той. С църковните служби, бракове, кръщенета, които се предвиждат, това ще бъде едно живо средище на християнството и една действителна ценност за младите хора, каза още той. И както се работи за довършването на автомагистрала "Струма", по думите на Борисов, след няколко години до курортния град ще се стига още по-бързо от столицата и Сандански ще стане още по-посещаван град, което ще е добре за бизнеса и за местните хора.

  Министърът на културата Вежди Рашидов каза, че местните хора могат да изпитват самочувствие и гордост, че имат такъв комплекс. Той подчерта, че и при предишния, и при сегашния мандат на премиера и неговия като министър историята, запазването и популяризирането на културно-историческото наследство са се превърнали в приоритет. Той честити новия археологически парк, който, по думите му, ще бъде брошката на града.

  Рашидов поздрави МРРБ за всичко, което се прави за културните обекти в България, които се множат. Ние, нашето правителство, направихме шест нови музея на България, което не се е случвало 60 години, припомни той. Възстановени са огромно количество църкви. Никога не се е говорило толкова и за археология, добави министърът.

  Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова посочи, че това е значим и успешно завършен проект. В него са инвестирани 6 млн. лева, а общо за територията на цялата страна през първия програмен период са инвестирани 272 млн. лева за популяризиране на културно-историческото наследство и да се даде по-голяма възможност на българите да знаят повече за историята си и да не забравят откъде произхождаме. Деница Николова съобщи, че и през новия програмен период община Сандански ще има възможности за реализиране на свои проекти по линия на регионалното развитие.

  Според директора на Археологическия музей в Сандански Владимир Петков всеки жител и гост на южния курортен български град има възможност сега да се потопи в невероятната атмосфера и история на раннохристиянския комплекс, да види изключителни според специалистите находки, които са запазени и реставрирани, да се запознае с помощта на гид с целия пъстроцветен и богат раннохристиянски ансамбъл. Той включва Епископската базилика, раннохристиянския комплекс и базиликата на епископ Йоан, както и част от античния град, който е бил разположен под днешния град Сандански.

 

 Текст: Емил Михайлов, БТА

 Снимки: Министерски съвет